Hoe online bedrijf starten?

Online bedrijf starten

Dus jij wil online je eigen bedrijf gaan starten? Dat is zeker een uitstekende keuze en er liggen nog genoeg kansen. Maar let op, gemakkelijk gaat de reis niet worden. De tijd dat je enkele pagina’s kon live zetten met wat producten is echt heel lang geleden. Het succesvol opstarten van je eigen online bedrijf is een leuke klus, maar de juiste motivatie is zeker een vereiste.

Wat voor online bedrijf wil je beginnen?

De verschillende typen bedrijven die je volledig online kunt beginnen zijn op te delen in de volgende categorieën. Binnen ieder van deze type online bedrijven zijn er tal meer dan genoeg concurrenten en andere gemotiveerde ondernemers te vinden. Kies dus ten allen tijden een niche en geef er jouw unieke draai aan mee.

 • Je eigen blog beginnen;
 • Influencer worden;
 • Affiliate marketing;
 • Een webshop beginnen;
 • Online advies geven;
 • Freelance jezelf laten inhuren;
 • Dropshipping webshop;
 • Producten verkopen via grote webshop.
Online bedrijf groeien

Blog beginnen als online bedrijf

Op het internet zijn er genoeg blogs te vinden die opgericht zijn door enthousiaste mensen. De blogs gaan bijvoorbeeld over vrouwen, mannen, sporten, reizen of ondernemen. In eerste instantie is het doel om een succesvol blog op te zetten. Dit doe je door grote hoeveelheden goede content te plaatsen op je eigen blog. Op het moment dat jij een goed aantal bezoekers hebt kun je er de volgende verdienmodellen aan hangen.

 1. Blogs verkopen: Het is waardevol voor bedrijven om een linkje te ontvangen vanuit een hoog aangeschreven blog en hiervoor zijn ze bereid om betalen.
 2. Influencer worden: Merken benaderen je omdat ze graag willen dat jij gaat praten over de producten die zij verkopen. Hierover later meer.
 3. Affiliate marketing: In je blogs gaan je linkjes zetten naar webshops en andere domeinen. Als de bezoekers vervolgens iets koopt bij die webshop, krijg jij een percentage van het aankoopbedrag. Hierover ook later meer.

Influencer worden

Naast het hebben van een succesvol blog, is het hebben van veel gevolgde social media kanalen ook zeer waardevol voor een influencer. Om een online bedrijf als influencer te starten is niet voor iedereen weggelegd. Dit komt doordat influencer zijn volledig draait om de persoon die jij bent. Je moet dus iets unieks hebben, grappig zijn, een aparte kijk op de wereld of iets anders heel goed kunnen. Als je eenmaal een goede groep volgers hebt bereikt, kun je jezelf aanmelden bij verschillende websites als influencer. Bedrijven kijken vervolgens op die website en kunnen je dan benaderen. De bedoeling is dan dat jij over hun merk gaat praten op jouw social media kanalen of blog.

Mocht je niet in de spotlight van de camera willen staan, geen zorgen er zijn nog genoeg van andere mogelijkheden om online je eigen bedrijf te starten.

Affiliate marketing

De derde manier om geld te verdienen aan jouw blog is affiliate marketing. Net zoals bij alle andere manieren van een succesvolle online onderneming, is het belangrijk dat je een goed aantal websitebezoekers hebt. Vervolgens zijn er genoeg grote bedrijven te kiezen uit verschillende branches waarvan jij affiliate wordt. Je moet dan de volgende stappen volgen.

 1. Jezelf als affiliate aanmelden bij een groot bedrijf;
 2. Je krijgt promotiemateriaal opgestuurd om op je website te zetten;
 3. Iemand bezoekt jouw pagina en klikt door naar jouw partner;
 4. Als die persoon een aankoop doet, krijg jij een gedeelte van het aankoopbedrag.
 5. Het bedrag voor de klant zelf blijft hetzelfde, de partner betaald een bepaalde marge aan jou.

In Nederland alleen al zijn er genoeg affiliate partners op te noemen. Denk hierbij aan de volgende merken.

 • Bol.com;
 • Coolblue;
 • Booking.com
 • Zalando.nl;
 • Imu.nl.

Webshop beginnen

Voordat je een webshop gaat beginnen, is het eerst zeer belangrijk om goed onderzoek te doen. Je wil niet de zoveelste webshop zijn die boeken gaat verkopen. Ga daarom zoeken in de markt naar niches en stel jezelf de volgende vragen?

 • Ga ik zelf een product maken of hoe kom ik in contact met een leverancier?
 • Wat zijn de marges van mijn assortiment?
 • Waarom zou een klant niet bij een grote webshop zoals Bol.com bestellen, maar wel bij mij?
 • Heb je kennis nog voor de producten?
 • Hoe ga ik het doen met voorraad en levertijden?
 • Hoe ga je het regelen met de klantenservice of retourneren?

Het is handigste om voor een assortiment te kiezen waar je grotendeels ook al gebruik van maakt. Hierdoor heb je al meteen kennis van de producten. De truc is om online een specialist te worden, dan kun je je tenminste focussen op een doelgroep.

Online advies geven

Heb jij jarenlange kennis opgelopen in een bepaalde branche? Jouw kennis delen kan zeer waardevol zijn voor andere bedrijven. Focus met je gehele website op dat ene onderwerp waarover jij veel kennis hebt. Het gedeelte van vertrouwen wekken is cruciaal voor jouw website. Want waarom zou een bedrijf wat met een probleem zit iemand inschakelen waar ze geen vertrouwen van krijgen. Door goede referenties op te bouwen zet je al de eerst stap in het opzetten van een succesvol online bedrijf. Hoe jij jouw website als betrouwbaar laat overkomen vertellen we je later meer over.

Online bedrijf advies

Freelance jezelf laten inhuren

Ben jij een harde werker en kan iets goed? Denk hierbij aan het schrijven van blogs, financiële modellen analyseren, teksten vertalen, afbeeldingen ontwerpen, websites bouwen, social media kanalen beheren of andere content maken? Vanuit je eigen stoel kun je jezelf dan laten inhuren. In Nederland alleen al zijn er genoeg grote websites te vinden waarop freelancers zichzelf kunnen aanmelden en waar andere partijen op zoek zijn naar freelancers. Zorg er altijd voor dat je werk goed doet! Positieve reviews zorgen er zowel voor dat opdrachtgevers bij je terugkomen als dat nieuwe opdrachtgevers je gemakkelijker gaan vinden.

Dropshipping webshop

Dropshipping is een bepaald type webshop waarbij je zelf geen voorraad hebt. Als iemand dus iets bestelt op jouw webshop, gaat het product van producent direct naar de klant. Dit scheelt jou een hoop gedoe qua opslagkosten. Tuurlijk heeft Dropshopping zo zijn voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen. Want ten eerste moet je aan een goede producent komen die alle pakketjes goed kan versturen. In de praktijk blijkt vaak dat pakketjes er meerdere dagen over doen voordat ze bij de klant uitkomen en dat jouw marges wat lager liggen.

Verkopen via grote webshop

Je hoeft natuurlijk helemaal niet je eigen website te beginnen, je kunt ook jouw eigen producten verkopen partijen zoals Bol.com of Marktplaats. Beide partijen hebben meer dan genoeg websitebezoekers en het is mogelijk om jouw producten te plaatsen in het grote assortiment. Meestal betaal je een marge of vast bedrag per verkoop. Dus verkoop je een tijdje helemaal niet op de webshop, dan zijn je kosten dus ook minimaal.

Hoe online bedrijf beginnen?

Nu je weet wat voor online bedrijf je wil beginnen, is de volgende vraag, hoe moet je je eigen online bedrijf beginnen? Voordat jij in de problemen komt met jezelf en de Belastingdienst moet er eerst nog een aantal zaken geregeld worden.

Businessplan online bedrijf

Businessplan op papier zetten

Hoe ziet jouw bedrijf er naar jouw mening eruit? Tijdens het opstellen van een businessplan is het belangrijk om jezelf o.a. de volgende vragen te stellen.

 • Wat voor product ga je verkopen?
 • Wat gaan je marges zijn?
 • Wat gaan je kosten zijn?
 • Ga je alles zelf doen?
 • Wie zijn je concurrenten?
 • Wat maakt jouw online bedrijf uniek?
 • Waarom zouden klanten bij jou moeten kopen?
 • Wat voor resultaat verwacht je na een jaar?

Overleg vooral met collega’s, vrienden en familie wat ze van jou idee vinden. Misschien ben je iets te hart van stapel gelopen en dien je even teruggeroepen te worden. Het is nu nog totaal geen ramp om terug naar de tekentafel te moeten. Beter nu dan dat je talloze lange avonden erachter komt.

Verder adviseren we ook om een template van businessplan erbij te maken. Hierop staan vaak nog goede tips waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Inschrijven bij de KVK

 Inschrijven bij de KVK gaat zeer gemakkelijk en kost je slechts € 50,- eenmalig. In de meeste gevallen wordt bij een online bedrijf gekozen voor de eenmanszaak rechtsvorm. Aangezien je niet echt hoge kosten maakt is de kans om grote verliezen te lijden zeer klein.

Hoe online bedrijf laten groeien?

De basis van iedere online onderneming is toch wel een goede website. Ik ga je nu alvast maar vertellen, in de eerste drie maanden ga je online 0 tot bijna geen resultaten behalen. Google en nieuwe bezoekers moeten gaan wennen aan jouw website en verwacht dus zeker geen wonderen in het begin. Maar toch zal je moeten beginnen om later groter te worden als online bedrijf. Zie hieronder hoe je in drie stappen een goede website kan opzetten voor jouw online onderneming.

Online bedrijf vinden

Een website (laten) bouwen

Aangezien je toch al zeer veel online gaat werken, raden we aan om zelf te gaan leren hoe je een website moet bouwen. Je gaat immers toch zelf ook de gehele week door content en al plaatsen. Geen zorgen, op het internet zelf zijn er al meer dan genoeg gratis cursussen te volgen met uitgebreide stappenplan om een eigen website te starten. We raden aan om te kiezen voor WordPress als CMS systeem. Dit is veruit het meeste gebruikte CMS systeem en kan eigenlijk voor iedere type website worden gebruikt. Let nog wel op de onderstaande punten:

 • Stel Google Analytics en Google Search Console in om alles goed te meten.
 • Voor ongeveer € 50,- heb je al een goed WordPress thema wat je gehele website meteen vormgeeft.
 • Minimaal 50% van je websitebezoekers gaat jouw website op mobiel bezoeken. Je website moet dus perfect werken op mobiel.
 • Ga niet zelf het wiel opnieuw uitvinden. Als je een blog schrijft, ga na hoe andere succesvolle blogs hun website vormgeven.
 • De snelheid van je website is zeer belangrijk voor Google en de gebruiker. Want wacht jij meerdere seconden totdat een website laadt?

Websitebezoekers verhogen

Content maken, content maken en nog eens content maken. Bij het begin van dit blog gaven we het al aan, met enkele pagina’s op je website ga je het niet redden. Je moet het vertrouwen eerst van Google winnen en daarna van de gebruiker. Via een zoekwoordenonderzoek bepaal je waar in Nederland op gezocht wordt. Ga vooral niet de concurrentiestrijd aan met grote webshops die heel Nederland al kent, maar wees zorgvuldig en kies welke strijd je aan wil gaan. Schrijf je een blog, ga dan de concurrentiestrijd aan met andere blogs. Ga via geschreven content, afbeeldingen en video’s vragen beantwoorden die Nederland heeft over jouw branche.

Vertrouwen van website verhogen

Naast dat je goede stukken content online moet hebben staan, is het vertrouwen wekken ook zeer belangrijk. Zowel voor jou als website eigenaar als webshopeigenaar. Niemand koopt bij een webshop waarin ze geen vertrouwen en niet weten waar hun geld naartoe gaat. En niemand wil graag een blog plaatsen op een blogwebsite die er niet betrouwbaar uitziet. Denk daarom aan de volgende onderdelen.

 • Beveilig je website via HTTPS;
 • Verzamel reviews van andere klanten;
 • Laat je USP’s zien;
 • Maak eigen foto’s;
 • Maak eigen videocontent;
 • Verzamelen externe links om vertrouwen van Google te winnen;
 • Maak een algemene voorwaarden en privacyverklaring pagina aan;
 • Vraag een keurmerk aan;
 • Plaats een Cookie melding op je website.

Hopelijk heeft onze complete jou verder geholpen in het opzetten van jouw online bedrijf. We willen nogmaals benadrukken dat je niet de eerste gaat zijn die een online onderneming wil gaan opzetten. Hoewel er dus nog genoeg kansen in liggen in verschillende niches, is Google zeer streng in welke website ze laten zien. Kortom, een goede website met een goed idee erachter is minimaal vereist.