Als zzp’er ben je verplicht er een deugdelijke administratie op na te houden. Dat is ook in je eigen belang, want het is goed om overzichtelijk te hebben wat je aan zakelijke kosten maakt die je kunt aftrekken. Dat gaat van je winst af, en dan betaal je weer minder belasting. Dus kijk je naar alles wat je gebruikt voor zakelijke doeleinden. Werk je vanuit huis, dan gebruik je natuurlijk ook de internetverbinding. Maar telt dat internetabonnement dan ook als zakelijke kosten die je kunt opvoeren? We zetten het uiteen in dit artikel.
Thuisabonnement: alleen het zakelijke verbruik
Voor veel zzp’ers die vanuit huis werken, volstaat het gebruik van het internetabonnement dat ze voor het huishouden hebben ook voor het werk. Heb je een werkplek in huis, dan reikt de internetverbinding daar doorgaans ver genoeg voor om er voor het werk gebruik van te kunnen maken. Dat is fijn, want dan hoef je geen extra internetabonnement af te sluiten. Het maakt het opvoeren van internet als zakelijke kosten echter wel lastiger. Niet al je internetkosten zijn immers voor zakelijk verbruik, omdat je ook privé profiteert van het internetabonnement. In dit geval moet je dus gaan berekenen welk deel van het verbruik daadwerkelijk zakelijk is. Alleen dat deel mag je opvoeren als zakelijke kosten. Het Belastingdienst-motto “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” gaat in dit geval dus niet helemaal op.
Extra internetabonnement voor kantoor
De conclusie van bovenstaande kan ook zijn dat je dus wél je gehele internetabonnement kunt opvoeren als zakelijke kosten als je een apart abonnement afsluit dat enkel voor zakelijk gebruik is, en dat is dan ook zo. Maar werk je binnen het bereik van je ‘huisabonnement’, dan is het eigenlijk onzin om een apart internetabonnement te nemen dat alleen voor zakelijke doeleinden is. Daarnaast zit je met de technische beperking dat je voor alle typen internetverbinding waarschijnlijk maar maximaal één aansluiting in huis hebt. Heb je een bijgebouw bij je woning waar je kantoor houdt, dan is het al een stuk logischer om wél een extra internetabonnement te nemen. Het bereik vanuit je huis haalt het immers misschien niet tot aan dat bijgebouw, en je wilt wel fatsoenlijk internet hebben voor je zakelijke aangelegenheden. Zoek je een extra internetabonnement voor je kantoor? Kijk eens op Breedbandwinkel!
Televisieabonnement zeker niet op te voeren als zakelijke kosten
Waar je je internetkosten nog (deels) kan opvoeren als zakelijke kosten volgens bovenstaande regels, is het vaak wel ook nog zo dat we ons internetabonnement combineren met een televisieabonnement. Dat maakt het opvoeren van je internetkosten als zakelijke kosten nog een stukje ingewikkelder, want er zijn weinig beroepen waarvoor een televisieabonnement als essentieel beschouwd kan worden. Dat houdt dus in dat je het deel van je abonnementskosten dat in feite voor het televisieabonnement is er eerst nog af moet halen voordat je (een deel van) je internetkosten als zakelijke kosten kunt opvoeren. Neem je een extra internetabonnement voor een bijgebouw waar je kantoor houdt naast je internet thuis, dan neem je daar waarschijnlijk geen televisieabonnement bij en zit je hier dus ook niet mee. Dan kun je alle kosten van je abonnement als zakelijke kosten opvoeren, ook de btw.
Wat dus wel en niet aftrekbaar is als zakelijke kosten, kan soms dus best nog wel een beetje ingewikkeld zijn. Op zich is de redenatie erachter niet onlogisch, maar het was natuurlijk fijn geweest als je gewoon je huisabbonnement als zakelijke kosten kon opvoeren, gezien het feit dat je ervan afhankelijk bent of kunt zijn. In plaats daarvan moet je overwegen wat je wilt: de berekening maken welk deel je wél mag opvoeren, de moeite helemaal niet doen en je internetkosten níet opvoeren of een extra ‘zakelijk’ internetabonnement afsluiten via Breedbandwinkel voor een eenvoudigere administratie.