4 Tips om Lean Management als een pro te implementeren!

4 Tips om Lean Management als een pro te implementeren!

Lean management is een krachtige bedrijfsstrategie waarmee je meer kunt doen met minder en in staat bent om slimmer te werken. Dit houdt in dat bedrijven processen ontwikkelen voor het realiseren van slanke bedrijfsactiviteiten die minder middelen verbruiken zonder de waarde voor de klant in het geding te brengen. Met andere woorden, Lean management verlegt de focus naar het optimaliseren van de stroom van producten tussen afdelingen, technologieën en activa naar de klant, zodat maximale waarde wordt geleverd aan de klant met minimale verspilling. Om de Lean-aanpak succesvol te implementeren, geven we je in deze blog enkele handige tips om direct aan de slag te gaan met deze bedrijfsstrategie!

1. Zorg voor een sterke Lean verbeterstrategie

Wat is Lean eigenlijk? Het uiteindelijke doel van Lean management is om de hoogst mogelijke waarde te leveren aan de klant door middel van een gestroomlijnd waardecreatieproces dat verspilling elimineert. Voor deze aanpak heb je een solide plan en haalbare doelen nodig. Zorg ervoor dat je consistent met checklists en to-do lijstjes werkt om op koers te blijven en bekijk elke stap in het proces vanuit het perspectief van de klant. Is hetgeen wat je doet iets waar de klant bereid is voor te betalen? Zo niet, dan is het tijd om terug te gaan naar de tekentafel.

2. Maak gebruik van een top-down benadering om de Lean-aanpak te implementeren

Maak-gebruik-van-een-top-down-benadering-om-de-Lean-aanpak-te-implementeren

Experts op het gebied van Lean management zijn het erover eens dat er bij deze bedrijfsstrategie een top-down aanpak benodigd is. Het invoeren van Lean-procesverbeteringstechnieken kan namelijk een moeilijke uitdaging zijn om in de hele organisatie te implementeren zonder de betrokkenheid van het hoger en middenkader. 

3. Wees georganiseerd

Door georganiseerd te blijven en jouw belangrijkste tools bij de hand te houden, kun je op een consistente wijze positieve veranderingen in jouw bedrijf implementeren en versnellen. Niet alleen zal dit de efficiëntie van het bedrijf aanzienlijk verhogen en de kosten verlagen, maar het zal ook helpen om meer draagvlak te creëren voor de volgende fase van Lean.

4. Zorg voor het stellen van meetbare en haalbare doelen 

Om mensen te motiveren, is het van essentieel belang om gebruik te maken van doelstellingen die zijn vastgesteld voor jouw Lean-aanpak. Deze doelstellingen moeten uitdagend, maar bovenal haalbaar zijn voor jouw gehele bedrijf. Bovendien moet er altijd worden gezorgd dat er feedback wordt ingewonnen die gebaseerd is op meetbare feiten en cijfers. Houd er ook rekening mee om de doelstellingen en de vooruitgang tussentijds te evalueren. Hiervoor moet je een correct meetsysteem implementeren en moet er een gegevensbank worden bijgehouden om het effect van verbeteringen te helpen controleren en successen aan de organisatie mee te delen.