5 belangrijke zaken over het vermogen van ondernemers

5 belangrijke zaken over het vermogen van ondernemers

Als het goed is sta je als startende ondernemer aan de wieg van een succesvol bedrijf. Het werk wordt leuk, het contact met klanten ook en met je omzet zal het hopelijk snel de goede kant opgaan. Misschien heb je hiervoor in loondienst gewerkt. Dat heeft op het gebied van de financiën aardig wat gemakken. Je hoeft nauwelijks ergens over na te denken. De pensioenpremie wordt voor je geregeld, je bent verzekerd en bij goed functioneren is de kans groot dat je loonsverhoging krijgt. Het leven van een ondernemer is anders. Niet slechter, maar anders. In dit artikel staan 5 belangrijke zaken om rekening mee te houden als het gaat om je vermogen.

Vermogen voor later

Daarbij gaat het vooral over je pensioen. Als ondernemer moet je dit namelijk zelf regelen. Nu kun je op verschillende manieren pensioen opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, met een spaarrekening of door te beleggen.

Alle drie hebben ze hun goede en minder goede kanten. De meeste ondernemers kiezen voor beleggen. Een zakelijke beleggingsrekening stelt je in staat om vermogen op te bouwen dat je later voor zakelijke doeleinden kunt gebruiken. Als ondernemer is het eveneens mogelijk om vanuit een privérekening te beleggen. Je kunt met je adviseur bespreken wat voor jou de beste optie is.

Vermogen voor later

Verzekeringen

Een grote vijand van ondernemers is ziekte. Een verkoudheid of griepje loopt iedereen weleens op. Gelukkig is dit meestal na een dag of vijf weer over. Maar wat als je langdurig in de lappenmand ligt? Bijvoorbeeld door een burn-out of vanwege een gebroken been.

Met name voor zzp’ers is het slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Deze zijn prijzig, maar als je langdurig ziek bent, kan het een reddingsboei zijn. Naast een verzekering is het ook een optie om je aan te sluiten bij een broodfonds. Hierin steunen ondernemers elkaar in het geval van ziekte op financieel gebied.

Schenkingen

De Belastingdienst weet iedereen te vinden, zeker succesvolle ondernemers. Het is mogelijk om jaarlijks een belastingvrije schenking aan je kinderen te doen. Het bedrag zit in 2023 op ruim 6.000 euro. Ook kun je eenmalig, voordat je kind de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt, eenmalig een grote belastingvrije schenking doen. Deze moet besteed worden aan een huis of de verbouwing hiervan.

Aparte rekening voor de BTW

Als ondernemer reken je omzetbelasting, oftewel BTW. Ieder kwartaal wordt dit afgedragen aan de Belastingdienst. Het is slim om een aparte rekening te openen waar je de nog af te dragen BTW naar overmaakt. Zo voorkom je dat je de BTW per ongeluk uitgeeft.

Zorg voor een buffer

Over aparte rekeningen gesproken. Je weet nooit hoe de toekomst gaat verlopen, zeker niet als startende ondernemer. Goede periodes kunnen worden afgewisseld door mindere fases. Om te voorkomen dat je na een mindere maand meteen in de problemen zit, is het goed om een buffer te hebben. Open dus naast de ‘BTW-rekening’ nog een rekening, om mindere maanden op te vangen.