Als startende ondernemer moet je sowieso de volgende stappen ondernemen

Als startende ondernemer moet je sowieso de volgende stappen ondernemen

Wanneer je van plan bent om binnenkort als ondernemer te starten, dan wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk succesvol zijn en om die reden is het belangrijk om bepaalde stappen te ondernemen. Gelukkig ben je niet de eerste ondernemer op deze wereld en om die reden kun je ook van andere ondernemers met meer ervaring leren. Maar welke stappen moet je als startende ondernemer dan sowieso nemen?

Een website maken

Het is allereerst relevant om je als startende ondernemer online te profileren, want je gaat in alle waarschijnlijkheid via het internet de meeste klanten trekken. Daarom moet je als startende ondernemer zo snel mogelijk een website maken, zodat je vindbaar bent en mensen meer over jou en je bedrijf te weten komen. Een website hoeft gelukkig geen duizenden euro’s te kosten, want je kunt gratis een WordPress website maken

Dan heb je natuurlijk nog wel een goede hosting nodig, maar daar zijn er gelukkig genoeg van te vinden online. TransIP heeft bijvoorbeeld een zeer goede reputatie. 

Onderzoek welke rechtsvorm bij je past

Als ondernemer ben je verplicht om je in te schrijven, want je moet natuurlijk belasting betalen en aan andere verplichtingen voldoen. Als ondernemer kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen en het is belangrijk om goed te onderzoeken welke rechtsvorm bij de aard van je onderneming past. Als je bijvoorbeeld als zelfstandige aan de slag gaat, dan kun je je het beste als eenmanszaak inschrijven.

Heb je echter grotere plannen of ga je samen met andere ondernemers een bedrijf oprichten? Dan kun je bijvoorbeeld voor een BV of maatschap gaan. Onderzoek niet alleen de voordelen en nadelen van de verschillende rechtsvormen, maar kijk ook aan welke eisen je moet voldoen. 

Een ondernemingsplan schrijven

Een ondernemingsplan schrijven

Vervolgens is het van belang om een ondernemingsplan te maken, zodat je weet waar je kansen liggen. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de markt en je kijkt wat jij kan betekenen binnen de sector. 

Daar hoort dan natuurlijk ook nog een financieel plan bij en het is dan ook geen slecht idee om die zo snel mogelijk op te stellen. Met een financieel plan krijg je inzicht in je vermogen en je hebt dit plan tegelijkertijd nodig voor het aanvragen van krediet en andere zaken.

Je bedrijf actief profileren 

Als je de eerste drie stappen succesvol hebt ondernomen, is het vervolgens van belang om je bedrijf zo strategisch mogelijk te profileren. Dit kun je doen door online reclame te maken, maar bijvoorbeeld ook door lokale evenementen te bezoeken. 

Wanneer je bedrijf letterlijk en figuurlijk een gezicht krijgt, dan zal je merken dat mensen sneller zaken met je willen doen. Uiteindelijk duurt het wel even voor je echt naam hebt gemaakt, maar hoe meer tijd en aandacht je aan profileren besteedt, hoe beter dit is.