Creëer in een paar stappen de meest inspirerende, frisse werkplek!

Creëer in een paar stappen de meest inspirerende, frisse werkplek

Een kantoor, of het nu vanuit huis of in een groot gebouw is, staat nou niet meteen bekend als inspirerende, frisse omgeving. Terwijl dit eigenlijk wel zo zou moeten zijn, want waar anders heb je de meeste inspiratie, concentratie en productiviteit nodig? Juist, op het kantoor. Gelukkig zijn de dagen van grijze, grauwe kantoren voorbij en zie je steeds meer innovaties die de werkplek een stuk aangenamer maken. Wil jij ook graag het meeste uit je kantoorruimte halen en zorgen dat iedereen optimaal kan presteren? Lees dan verder.

Jouw kantoor is niet alleen de plek waar jij al het belangrijkste werk doet, maar tegelijkertijd ook een visitekaartje voor je bezoekers. Om ervoor te zorgen dat jouw kantoorruimte er professioneel, fris en modern uitziet en voelt, zijn er een aantal belangrijke aanpassingen die je kunt toevoegen.

Kies een stijl die past bij jouw bedrijfscultuur

Voordat je begint met het ontwerpen of reorganiseren van je kantoor, denk dan goed na over welke stijl nu echt bij jouw bedrijf past. Niet alleen qua (merk)kleuren, maar ook qua activiteiten die worden gehouden op het kantoor, jouw teams en de belangrijkste werkzaamheden, ofwel jouw bedrijfscultuur. Ben jij een hip, modern bedrijf met veel teamvergaderingen? Zorg dan dat je een goede, lichte vergaderruimte hebt, met fijne stoelen en wellicht een projector voor videovergaderingen. Of manage je een bedrijf dat veel ‘hidden talents’ de ruimte geeft om hun creativiteit te uiten? Zorg er dan juist voor dat je verschillende privé ruimtes hebt waar de werknemers in alle rust kunnen concentreren op hun werk. Heb je een groot druk bedrijf met van alles wat? Zorg er dan voor dat ook iedereen de ruimte heeft om zijn werkzaamheden uit te voeren, van fijne vergaderruimtes, stilteruimtes en plek voor moodboards en inspiratie om de creativiteit levendig te houden.

Natuurlijk licht

TL-verlichting en kleine hokjes zijn nou niet wat je noemt optimaal voor een fijne werkplek.

De verlichting op jouw kantoor heeft weldegelijk een grote invloed op de productiviteit van jouw team. Daglicht daarentegen stimuleert het bioritme en vermindert fysieke en mentale vermoeidheid, zeker als jouw team veel gebruikmaakt van schermen gedurende de werkdag. Dus gooi die luxaflex open, vervang muren waar mogelijk met een glazen wand of haal de muren tussen kantoorhokjes helemaal weg! 

Niet voldoende daglicht op jouw kantoor, zelfs niet met de ramen wijd open? Geen probleem, kies dan voor led verlichting die het daglicht nabootst, zoals koele witte ledverlichting of wit daglicht led verlichting. Je zult het verschil in productiviteit en humeur in no time zien!

Go green, altijd!

Go green, altijd!

Groene planten, het lijkt wel of je ze overal meer ziet, van complete urban jungles in huis tot weelderige tuinen of grote eye-catcher op kantoren. Dit is niet zonder reden: naast dat planten de sfeer meteen opfrissen met hun groene, frisse uiterlijk, hebben ze ook talloze voordelen – zeker voor op kantoor! Planten hebben namelijk een rustgevend, stressverlagend effect, waardoor jouw team meer motivatie heeft om zich te concentreren op de werkzaamheden. En dat niet alleen, planten zorgen ook voor een hogere concentratie en productiviteit – precies wat je nodig hebt! Uiteraard zijn planten ook onmisbaar op het kantoor vanwege hun luchtzuiverende kwaliteiten, met het juiste aantal planten op jouw kantoor creëer je een hogere luchtvochtigheid voor een gezondere, fijnere werkomgeving. 

Maar voordat je begint met het uitzoeken van je favoriete PLNTS, hou wel rekening met welke planten het beste bij jouw kantoor passen. Ga je voor een fijne moswand, kleine succulenten op elke tafel of juist voor een echte eye-catcher zoals de grote monstera? Je kunt ook gaan voor een fijne combinatie van al deze planten, met de monstera als statement piece in je welkomsthal of vergaderruimte. Welke planten je ook kiest, let goed op wat ze nodig hebben qua verzorging en zonlicht voor een optimaal resultaat. 

Maak ruimte voor rust

Nu je toch bezig bent met het optimaliseren van jouw kantoorruimte, maak dan meteen ruimte voor rust. Ja, richt een speciale ruimte in waar jouw team even heerlijk kan relaxen, bijpraten of ideeën kan uitwisselen. Iedereen heeft soms een momentje nodig om te kunnen ontspannen, en als jouw kantoor dit biedt dan heb je een hele fijne werkplek gecreëerd. Richt een sfeervolle lounge of coffee bar in, met fijne banken of loungestoelen en als het kan ook een koelkastje voor versnaperingen (en wellicht een lekker drankje voor de vrijdagmiddagborrel!).

Zoals je ziet, een geweldig kantoor inrichten hoeft niet heel erg moeilijk te zijn. Denk goed na over wat jouw bedrijf nodig heeft, bespreek het met je team voor meer ideeën en zorg voor genoeg daglicht en groene planten voor een gezonde, inspirerende werkruimte.