Hé starter, heb je al aan deze (financiële) zaken gedacht

Hé starter, heb je al aan deze (financiële) zaken gedacht

Starten met een bedrijf is leuk, uitdagend en spannend. Laat je vooral niet tegenhouden door de argumenten om het niet te doen. Waarom je juist wel met een bedrijf moet starten maakt het ondernemen nu net aantrekkelijk. Het avontuur, jouw product of dienst waar je in gelooft en het verdienen van je eigen geld zijn enkele van de vele redenen om de stap te zetten. Dit mag gerust een grote stap zijn, maar geen ondoordachte. Daarom is het goed om aan de volgende financiële zaken te denken.

Schakel een financieel adviseur in

Je hoeft zelf het financiële wiel niet opnieuw uit te vinden, dat hebben diverse specialisten al voor je gedaan. Bovendien kun je je tijd wel wat beter besteden. Financieel advies voor ondernemers is onmisbaar, eigenlijk voor ieder type ondernemer. Een van de belangrijkste onderdelen van een bedrijf is zorgen dat de financiële basis klopt en blijft kloppen. Ook moet je altijd real-time inzicht hebben in de cijfers en cashflow. Dit laatste is als zuurstof voor de mens, je kunt niet zonder. Zakelijk succes geeft geen voldoening als je daar persoonlijk niet de vruchten van plukt. Een goede financieel adviseur onderscheidt zich juist op dit gebied, het snijvlak tussen zakelijk en persoonlijk succesvol zijn. Dit betekent dat er naast een goede zakelijke financiële administratie een persoonlijk financieel plan moet zijn, om risico’s te beperken en je dromen te realiseren.

Je hypotheek

Hypotheken en ondernemers hebben lang een moeizame relatie gehad. Ondernemers moesten de cijfers van de laatste drie jaar laten zien en maar hopen dat ze een hypotheek kregen. Niet dat het vroeger onmogelijk was, maar het is wel allemaal wat soepeler geworden. Zo hoef je nog maar cijfers van enkel het laatste jaar te overleggen, waardoor het ook voor beginnende ondernemers mogelijk is om een hypotheek te krijgen. Een bedrijf als Excellent Finance, verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadviseur van Nederland, kan je adviseren over de juiste hypotheek voor jou.

De boekhouding: zelf of uitbesteden?

Je hoeft zeker niet alle financiële zaken uit te besteden. Voor sommige ondernemers is het net zo makkelijk om zelf de boekhouding te doen. Daar heb je wel wat voor nodig. Om te beginnen is enige kennis van cijfertjes wel handig. Natuurlijk kan een hulpprogramma het nodige voor je doen, maar het is wel prettig als je ook écht weet wat je invoert. Een andere vereiste is een niet te grote klantenkring. Anders gaat er simpelweg te veel tijd in zitten. Heb je een groot bedrijf en/of weinig kennis van cijfers? Dan is uitbesteden de beste keuze.

Het reservepotje

In loondienst werken heeft een aantal voordelen op financieel vlak. Dit merk je bijvoorbeeld in mei, als het vakantiegeld wordt gestort. En waarschijnlijk in december nog een keer, als het tijd is voor de eindejaarsuitkering. Daarnaast wordt er maandelijks pensioen opgebouwd. Als ondernemer moet je dit zelf doen. Het is dan ook slim om verschillende extra potjes (of rekeningen) te hebben. De inkomstenbelasting betaal je pas in het volgende boekjaar en de omzetbelasting ieder kwartaal. En vergeet ook je vakantiegeld en pensioen niet. Wordt het te veel? Besteed dan het complete financiële pakket uit. Dan weet je zeker dat het goed wordt geregeld.