8 dingen die je als startende ondernemer zou moeten weten

8 dingen die je als startende ondernemer zou moeten weten

Een bedrijf beginnen is een uitdaging. Een succesvol bedrijf opstarten is een nog grotere uitdaging. Het betekent toewijding, hard werken, slapeloze nachten, investeren en zeker een paar keer falen voordat je succesvol wordt. Toch zijn er een aantal fouten die je niet hoeft te maken als startende ondernemer. Dit zijn acht dingen die je als beginnend ondernemer zou moeten weten:

1.      Vind investeerders, maar niet te snel

Een investeerder is interessant om je bedrijf te laten groeien, maar ga niet te snel leningen of andere schulden aan. Dat kan namelijk duur uitpakken. Kijk eerst wat je zelf kunt investeren.

2.      Omring jezelf met de juiste mensen

Er kan een moment komen dat je het niet meer zelf kunt doen. Kijk dan uit naar mensen die potentieel hebben om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Kies ook vooral mensen die communicatief zijn, nieuwsgierigheid laten zien en willen leren.

In het begin heb je het meest aan mensen die van alle markten thuis zijn. Focus je dus niet meteen op experts met jarenlange ervaring. Iemand met minder ervaring heeft een open kijk op de dingen en is meer geneigd om vragen te stellen en mee te doen.

Let ook niet te veel op de kosten, maar zie mensen als investering. Net zoals met alle investeringen verdien je deze op termijn terug.

3.      Vind gelijkgestemden

Als startende ondernemer weet je hoe uitdagend het is om iets neer te zetten in je eentje. Omdat je vooruit loopt, zie je dingen soms anders dan anderen. Hierdoor kan het zijn dat je niet de steun en support ontvangt die je nodig hebt om door te gaan.

Op dat soort momenten is het ontzettend fijn om contact te hebben met mensen die op dezelfde golflengte zitten als jij en die je steun en inzichten geven. Dat kan je inspireren om door te gaan en de volgende stap te zetten.

4.      Zorg voor feedback

Als je niet weet wat de wensen en behoeften van je klanten zijn, kun je de plank flink misslaan. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig met je klanten praat of op een andere manier contact met hen hebt. Feedback van klanten is ontzettend belangrijk als je een succesvol bedrijf wil neerzetten.

5.      Word een marketingexpert

Word een marketingexpert

Het kan tijd schelen om de marketing van je product of dienst uit te besteden, maar het werkt niet altijd. Marketingbureaus hebben immers niet altijd kennis van je branche. Bovendien weet je vaak al heel goed wat converteert in de niche waar je je op richt.

Door de marketing zelf te doen ga je eerder nieuwe dingen uitproberen. Denk aan nieuwe vormen van promotie, het benaderen van nieuwe doelgroepen en het uitproberen van nieuwe platforms.

6.      Word een influencer

Je kunt influencers inhuren om je dienst of product te promoten. Je kunt ook zelf influencer worden. Deel je kennis op social media, beantwoord vragen of kennisplatforms, schrijf een boek of ga spreken in het openbaar.

7.      Leer om te delegeren

In het begin doe je alles zelf en dat is helemaal prima. Je eerste medewerkers controleer je wellicht van het begin tot het eind of je maakt hun werk af in plaats van hen leiding te geven. Merk je dat je dit doet, schrijf dan op hoe dingen werken en deel het met hen.

Vertrouw verder vooral op hun kunnen en geef hen ruimte om fouten te maken. Des te sneller groeien ze en kun jij je richten op belangrijker zaken.

8.      Blijf goed voor jezelf zorgen

Stress is niet hetzelfde als succes. Als je slapeloze nachten hebt, niet meer gezond eet of te weinig beweegt, raak je snel opgebrand. Je hoeft niet op een extreem hoog tempo te functioneren om een succesvol bedrijf neer te zetten.

Als je goed voor jezelf zorgt, bereik je vaak meer in minder tijd. Ervaar je toch stress, dan kan een rustgevend kruid als Ashwagandha je helpen. Lees de Ashwagandha ervaringen van anderen en ervaar vooral zelf hoe het kruid jou kan helpen in tijden van stress.