Zo start je jouw bedrijf op een duurzame manier

Zo start je jouw bedrijf op een duurzame manier

Als startende ondernemer ben je ongetwijfeld op de hoogte van de verduurzaming. Die is niet alleen in woningen van particulieren nodig, ook bedrijven moeten meedoen. Sterker nog, het is wenselijk dat bedrijven hierin een voortrekkersrol spelen. Ze zijn grotere verbruikers en geven met een groen label een goed signaal af naar de buitenwereld en het personeel. Kortom, als startende ondernemer doe je er goed aan om meteen duurzaam te beginnen. Hoe doe je dat? Dat ontdek je in dit artikel.

Het juiste energiecontract

Het is belangrijk dat je de voor jou beste energie voor bedrijven krijgt. Daarbij is het niet alleen zaak om naar het goedkoopste contract te kijken. Groene energie is trouwens nu al vaak goedkoper en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen. Door meteen voor groene stroom en groen gas te kiezen, maak je een mooie start.

Een duurzaam pand

Groen gas is al een stap in de goede richting, maar het is de bedoeling dat iedereen de komende decennia helemaal van het gas af gaat. Als je toch gaat beginnen met ondernemen, kun je op dit gebied meteen een voorsprong nemen op de concurrentie. Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen ervoor dat je geen gas meer nodig hebt. Natuurlijk is dit een investering, maar je gaat deze investering er dubbel en dwars uit krijgen. Vergeet ook niet dat je een mooi signaal afgeeft aan potentiële klanten.

Stimuleer de fiets en het ov

Stimuleer de fiets en het ov

Vraag je je ook weleens af hoe Nederland ooit kan verduurzamen als de wegen iedere ochtend vollopen met uitlaatgassen? Jij kunt natuurlijk het fileprobleem niet oplossen, maar wel een steentje bijdragen. Door te investeren in goede fietsen, zoals een speed pedelec, stimuleer je je personeel om de auto te laten staan. Is het niet mogelijk om met de fiets of het openbaar vervoer te komen? Investeer dan in elektrische auto’s.

Maak een uitdaging van zo min mogelijk afval verzamelen

De productie van afval is een van de dossiers die de regering hoofdpijn bezorgt. Er wordt nog altijd (veel) te veel afval geproduceerd. Als startende ondernemer kun je er een sport van maken om zo min mogelijk te produceren. Niet alleen ben je goedkoper uit, je bent ook gewoon lekker bezig. Je zult merken dat je personeel het leuk vindt om hier actief mee bezig te zijn. Geen plastic bekertjes meer, maar iedereen een eigen mok. En als veel digitaal gebeurt, waarom zou je dan nog veel moeten printen? Er zijn genoeg mogelijkheden om minder afval te produceren.

Een open communicatie

Als je personeel in dienst hebt, is het essentieel om ze mee te nemen in het proces van verduurzaming. Je kunt zelf nog zulke mooie plannen hebben, wanneer je personeel hier niet van op de hoogte is of het maar stom vindt, heeft het geen zin. Betrek ze er actief bij. Je zult zien dat ze het leuk vinden en extra hun best gaan doen om zo duurzaam mogelijk te werken.