Een veilig werkklimaat? De 3 basisvoorwaarden!

Een veilig werkklimaat? De 3 basisvoorwaarden!

Er is wellicht nog nooit zoveel te doen geweest over een veilig werkklimaat als vandaag de dag. Veiligheid heeft een hele andere lading gekregen dan het pak ‘m beet 10 jaar geleden had. Veiligheid is niet alleen meer fysieke maar ook mentale veiligheid. Iets wat helaas op veel werkvloeren nog niet vanzelfsprekend was en soms nog steeds is. Als werkgever, ook als starter, is het van groot belang vanaf het begin de veiligheid van je werknemers te garanderen. Dit kun je doen op verschillende manieren, maar het is iets wat vanaf de eerste dag een prioriteit moet zijn. Daarom hier 3 basisvoorwaarden voor een veilig werkklimaat.  

1.    Fysieke veiligheid 

Allereerst de fysieke veiligheid. Ongeacht wat voor soort en type bedrijf je hebt, is het van groot belang om te letten op de fysieke veiligheid van je personeel. Ook wanneer jullie gewoon rustig op een kantoor zitten, is er een kans dat er een incident zich voordoet. Het is dan ook belangrijk dat er altijd mensen aanwezig zijn die dan weten wat ze moeten doen. Zorg er voor dat mensen zijn opgeleid, bijvoorbeeld via een BHV online cursus om zo eerste hulp te kunnen verlenen. Twijfel je wat nodig is? Vraag dan een expert zoals Novanorm en die zal je goed en gedegen advies geven.  

2.    Mentale veiligheid 

Mentale veiligheid

Zorg ervoor dat ook de mentale veiligheid binnen het bedrijf is gewaarborgd. Het allerbelangrijkste is hiervoor in eerste instantie je eigen gedrag. Als eigenaar en leidinggevende heb je een voorbeeldfunctie. Het is goed om je daar bewust van te zijn en je ook conform die rol te gedragen. Ook als jonge ondernemer, met de nodige druk, is het van groot belang hier oog voor te hebben. Bespreek de werkcultuur actief en let hier op. Sta open voor kritiek en geef zelf-opbouwende feedback. Jij bent degene die de toon zet.  

3.    Externe middelen 

Naast dat je bovenstaande stappen kunt nemen om binnen het personeel de juiste waarborgen voor veiligheid te creëren, kun je ook externe middelen inzetten. Bij fysieke veiligheid is het belangrijk om bijvoorbeeld de nodige AED’s, brandblussers en nooduitgangen te hebben. Bij mentale veiligheid is het ook goed om te letten op zaken als het instellen van een vertrouwenspersoon en geven van voorlichting omtrent meldingen van misstanden. 

Kortom; werkgever zijn en een bedrijf hebben is heel leuk, maar brengt ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee. Neem deze serieus en anticipeer daarop. Alleen wanneer je dat doet kun je een goed werkgever zijn die duurzaam een bedrijf runt. Wees niet bang hierin te investeren, dit is een investering die zich vroeg of laat weer gaat uitbetalen.