Schrijf een ijzersterke sollicitatiebrief met deze tips!

Schrijf een ijzersterke sollicitatiebrief met deze tips!

Ben jij de baan van jouw dromen tegengekomen? En wil je nu alles uit de kast halen om deze baan binnen te halen? Dan moet je beginnen bij het begin, namelijk een hele sterke sollicitatiebrief schrijven. Maar hoe schrijf je nu een ijzersterke brief en hoe laat je jezelf hier het beste in naar voren komen? Dat vertellen we je in dit artikel. Lees dus zorgvuldig de onderstaande tips en wie weet word je wel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!

Weet naar wie je schrijft

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief, is het zeer belangrijk dat je van tevoren het bedrijf een beetje leert kennen. Als je genoeg weet over het bedrijf, dan kun je daarop inspelen in je sollicitatiebrief. Klinkt natuurlijk simpel, maar het is wel goed om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Bezoek bijvoorbeeld eerst de website en de social media van het bedrijf waar je voor schrijft. Ken je iemand binnen het bedrijf? Vraag bij hem of haar wat informatie op. Zo kom je erachter wat voor mensen er werken, wat de bedrijfscultuur is en of het een formeel of informeel bedrijf is. Speel daar goed op in in je brief, dit laat zien dat je interesse hebt in het bedrijf.

Weet wat je motivatie is

Ga voor het schrijven van je sollicitatiebrief goed bij jezelf na waarom je deze baan nu zo graag wilt. Hierbij is het belangrijk dat je genoeg achtergrondinformatie hebt over het bedrijf en weet waarom dit bij jou aansluit. Beschrijf dit daarna duidelijk en enthousiast in je brief. Laat die emotie waarom je het zo graag wilt goed naar voren komen in je brief. Gebruik  alleen geen clichés. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de brief zijn wat onpersoonlijk overkomt. Het doel van een sollicitatiebrief is dat laat zien wie jij bent en waarom je van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf.

Profileer je als goede kandidaat

Een onmisbaar onderdeel van je sollicitatiebrief is het benoemen van je kwaliteiten, ervaringen en eigenschappen. Lees voor je begint met schrijven de vacature goed door, zo kom je erachter waar het bedrijf precies naar op zoek is. Zo weet je bijvoorbeeld of je nog ergens ervaring voor moet opdoen, of aan welke criteria je moet voldoen. Speel hierop in en  laat zien dat je met jouw kwaliteiten een toevoeging bent aan het bedrijf, benoem dus eigenschappen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. 

Bij sommige bedrijven moet je, naast een sollicitatiegesprek, ook een assessment doen om binnen te komen, zoals een Vit test. Is dit bij jou het geval? Zorg dan dat je genoeg kennis hebt van de functie waarop je solliciteert en wat je ervaringen zijn binnen deze functie. Een assessment oefenen, bijvoorbeeld een Vit test oefenen, kan ook nooit kwaad. Dan ben je in ieder geval goed voorbereid op het echte assessment. Je doet dit gemakkelijk bij bedrijven als Hellotest. 

Less is more

Is je brief af? Controleer dan of deze niet te lang is. Dit maakt het namelijk lastig voor degene die de brief leest om er doorheen te komen. Je kunt hierbij het beste niet meer dan 1 A4tje aan tekst aanleveren. Is de brief af? Check deze dan op spelfouten, dit zou heel zonde zijn van een sterke brief. 

We hopen dat je er helemaal klaar voor bent om een fantastische sollicitatiebrief neer te zetten, waarmee je iedereen inpakt. Misschien ligt die droombaan nu wel echt op de loer!