Het verschil tussen financial lease en zakelijk leasen

Het verschil tussen financial lease en zakelijk leasen

Leasing is een populaire financieringsoptie voor bedrijven die behoefte hebben aan het gebruik van assets zoals auto’s, machines of apparatuur, zonder deze assets direct aan te schaffen. Twee veelvoorkomende vormen van leasing voor bedrijven zijn financial lease en zakelijk leasen. Hoewel ze op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, zijn er enkele cruciale verschillen tussen beide. In dit artikel zullen we deze verschillen onderzoeken en de voor- en nadelen van elk belichten.

Financial lease

Financial lease is anders dan zakelijk leasen ZZP en een vorm van leasing waarbij een bedrijf een asset leaset en gedurende de looptijd van het leasecontract de kosten ervan afbetaalt, plus rente. Het bedrijf wordt tijdens de looptijd van het leasecontract juridisch gezien eigenaar van de geleasede asset, maar de leasemaatschappij behoudt een zekerheid (bijvoorbeeld het recht op de asset als onderpand) gedurende de looptijd van het contract. Typisch, aan het einde van de leaseperiode, heeft het bedrijf de optie om de asset te kopen tegen een vooraf overeengekomen restwaarde.

Voordelen van financial lease:

Eigendom: Het bedrijf wordt uiteindelijk eigenaar van de asset na volledige afbetaling van het leasecontract.

Belastingaftrekbaarheid: Rentekosten en afschrijvingen kunnen vaak als bedrijfskosten worden afgetrokken, wat belastingvoordelen kan opleveren.

Geen liquiditeitsdruk: Het bedrijf hoeft niet in één keer een grote som geld te betalen om de asset te verwerven.

Nadelen van financial lease:

Onderhoudskosten: Het bedrijf is verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten van de asset.

Risico van veroudering: Het bedrijf loopt het risico dat de asset verouderd raakt voordat het leasecontract is afgelopen.

Zakelijk leasen

Zakelijk leasen

Zakelijk leasen, ook wel operationele leasing genoemd, is een andere vorm van leasing waarbij het bedrijf de asset gebruikt gedurende een overeengekomen periode, maar geen eigendom van de asset verwerft. Aan het einde van het leasecontract heeft het bedrijf vaak de optie om de asset terug te geven aan de leasemaatschappij, het leasecontract te verlengen of de asset tegen de marktwaarde te kopen.

Voordelen van zakelijk leasen:

Geen eigendomslasten: Het bedrijf hoeft zich geen zorgen te maken over afschrijvingen en onderhoudskosten, aangezien deze verantwoordelijkheden bij de leasemaatschappij liggen.

Flexibiliteit: Het bedrijf kan gemakkelijker upgraden naar nieuwere modellen of assets wanneer het leasecontract afloopt, zonder vast te zitten aan verouderde apparatuur.

Nadelen van zakelijk leasen:

Hoger totaalbedrag: Over het algemeen kan zakelijk leasen duurder zijn op lange termijn in vergelijking met financial lease, omdat het bedrijf nooit eigenaar wordt van de asset.

Beperkte belastingvoordelen: De belastingaftrekbaarheid van operationele leases kan beperkter zijn dan die van financial lease, omdat de rente en afschrijvingen niet altijd volledig aftrekbaar zijn.

Het kiezen tussen financial lease en zakelijk leasen hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van een bedrijf. Financial lease biedt eigendom op lange termijn en belastingvoordelen, maar brengt ook verantwoordelijkheden voor onderhoud en risico’s van veroudering met zich mee. Aan de andere kant biedt zakelijk leasen flexibiliteit en gemak, maar kan het duurder zijn op lange termijn en beperkte belastingvoordelen hebben. Het is belangrijk voor bedrijven om grondig onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat ze een beslissing nemen over welke vorm van leasing het meest geschikt is voor hun situatie.