Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Als ondernemer heb je niet altijd zin om je boekhouding zelf te doen. Het allerliefste ben je gewoon bezig met je zaak. Toch moet je linksom of rechtsom je financiële administratie regelen. Je hebt twee opties: zelf je boekhouding doen, of de administratie uitbesteden. We zetten de beide opties op een rijtje. Maar eerst beginnen we met de basis: hoe kun je de boekhouding verwerken?

Makkelijk boekhouden met boekhoud-software

Ouderwets boekhouden kost ontzettend veel tijd, met Excel-bestanden en ordners vol informatie. Daarom is het in eigenlijk iedere situatie beter om over te stappen naar een boekhoud-programma.

Met de juiste boekhoudsoftware kun je goed samenwerken met je boekhouder of accountant. Dan hoef je niet per se alles helemaal zelf te doen of alles uit te besteden. Je kunt ook voor een tussenweg kiezen. Bijvoorbeeld dat de accountant alles voor je controleert. Of dat jij de dagelijkse en maandelijkse administratie doet, en dat de accountant de jaarlijks terugkerende zaken regelt, zoals de btw-aangifte.  

De boekhouding uitbesteden aan een accountant

Als je de boekhouding uitbesteedt, ben je zelf zo min mogelijk bezig met de cijfers. Op zich is dit een prima oplossing. Maar het is niet aan te raden om de administratie 100% uit te besteden. De financiële kant is cruciaal voor het reilen en zeilen van je zaak. Als je hier niets van meekrijgt, heb je in feite een grote blinde vlek.

Het nadeel van je administratie uitbesteden is dat je zelf totaal geen inzicht hebt in hoe je bedrijf er financieel voorstaat. En vaak is het een gedoe om snel inzicht te krijgen in de boekhouding als je het uitbesteedt. Als je met goede boekhoud-software werkt, is het trouwens een heel ander verhaal. Dan kun je jouw boekhouder alle administratie laten doen en heb je zelf alsnog volledig inzicht via een dashboard.

Zelf je administratie doen

Zelf je administratie doen

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen administratie te doen. Met een boekhoudprogramma kun je je administratie digitaliseren en automatiseren. Dat betekent dat processen die voorheen veel tijd zouden kosten, nu zonder moeite verlopen. Inkomende facturen kunnen bijvoorbeeld automatisch worden verwerkt en informatie overtypen is ook niet meer nodig, omdat alles in het programma staat opgeslagen. Ideaal voor jou of je financieel medewerker.

Met de juiste boekhoudprogramma’s heb je 100% grip op je financiële administratie, zonder dat het je zeeën van tijd kost.