Welke eigenschappen heb jij nodig om het team te coachen?

Welke eigenschappen heb jij nodig om het team te coachen?

Een team coachen is hard werken. Dat wil zeggen, het vraagt om specifieke eigenschappen en een goed gevoel voor vooruitgang, ontwikkeling en verantwoordelijkheid. Pas als anderen verantwoordelijkheid durven te nemen kom je als team vooruit. De juiste eigenschappen bij een coach creëren de vrijheid om die stap te zetten.

De 5 belangrijkste eigenschappen voor coaches

Hoe kom je tot de ideale coach voor teams binnen jouw bedrijf? Coach de coach door aandacht te besteden aan deze vijf belangrijke eigenschappen:

 • Eerlijk
  Je bent altijd eerlijk. Het is een belangrijk uitgangspunt als coach voor jouw bedrijf. Op eerlijke coaches kunnen anderen vertrouwen en bouwen. Bovendien maakt het je geloofwaardig, waardoor je daar op allerlei manieren de vruchten van plukt.
 • Betrokken
  Je bent als coach betrokken bij de leden van jouw team en bij wat er speelt. Dat geldt individueel en voor het team als geheel. Vanuit betrokkenheid ben je bezig met wat er voor anderen belangrijk is. Dat krijg je van anderen terug in de vorm van extra (intrinsieke) motivatie.
 • Empathisch
  Bovenop die betrokkenheid ben je empathisch, om je in de ander te verplaatsen. Je begrijpt welke uitdagingen anderen ervaren. Daar heb je begrip voor, zonder dat het je remt in jouw eigen doelstellingen. Dankzij jouw empathisch vermogen kun je goed opschieten met iedereen in het team.
 • Besluitvaardig
  Vanuit de visie en missie die je voor ogen hebt, ben je besluitvaardig. Jij zet de lijnen uit en motiveert anderen om daar samen met jou aan te werken. Je neemt daadkrachtig besluiten, waarmee je anderen zelfverzekerd laat zien waar je samen met het team naartoe wilt.
 • Geduldig
  Andersom ben je geduldig, bijvoorbeeld als je anderen verantwoordelijkheid wilt laten nemen. Dat kost tijd en het gaat de eerste keer misschien niet meteen goed. Je toont geduld, om anderen de ruimte te geven om zich te ontwikkelen en stappen vooruit te zetten.
De 5 belangrijkste eigenschappen voor coaches

Zo kun je jouw team van collega’s coachen

Werk aan de bovenstaande belangrijke eigenschappen om een team van collega’s te coachen. En houd er rekening mee dat een coach een andere rol heeft dan een helper of een adviseur. Een helper doet het anderen voor, terwijl de coach anderen uitnodigt om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Een adviseur legt uit hoe het beter kan, maar wordt veelal minder concreet.

Volg een opleiding tot coach

Volg zelf een opleiding tot coach en ontwikkel de belangrijke vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Daarmee ontwikkel je zowel jezelf als het team. Onderaan de streep profiteert de hele organisatie, dankzij teams die de motivatie ervaren en verantwoordelijkheid leren nemen om samen vooruit te komen.