Groot pakket versturen? Bekijk deze tips en tricks

Groot pakket versturen Bekijk deze tips en tricks

Een klein cadeau voor een familielid in Nederland of daarbuiten, of een presentje voor een al dan niet geheime liefde in het buitenland is niet zo ingewikkeld om te versturen. Maar wat als het om grote pakketten gaat? Stel dat je spullen naar een klant in het buitenland wilt versturen. Hoe werkt dat dan? Gelukkig is er op dit gebied veel mogelijk. In dit artikel staan handige tips & tricks voor het versturen van grote pakketten binnen of buiten Nederland.

Vervoerder of tussenpersoon

Je kunt rechtstreeks contact zoeken met een koeriersdienst, of een tussenpersoon in de arm nemen. Dat laatste kan best handig zijn als je een pakket wilt verzenden. Zo wordt alles voor je geregeld en hoef je er zelf alleen nog maar voor te zorgen dat het pakket is ingepakt. Bovendien is het vaak ook nog een stukje goedkoper.

Kosten (en hoe daarop te besparen)

Een verjaardagskaart die iets zwaarder is dan normaal heeft al meer postzegels nodig. Dan zal je begrijpen dat de verzendkosten van écht zware pakketten nog een heel stuk duurder zijn. Er zijn wel mogelijkheden om op deze kosten te besparen. Zo kan je voor een bedrijf kiezen dat een deel van de verzendkosten op zich neemt. Dat is mogelijk door samenwerking tussen verschillende transportbedrijven. Wat de kosten van een pakket versturen precies zijn, hangt overigens van heel wat factoren af. Binnen- of buitenland, grootte (en gewicht) en eventuele invoerrechten, om maar enkele redenen te noemen.

Zorg voor een stevig pakket

Zorg voor een stevig pakket

Je wilt natuurlijk dat je pakket heel op de plaats van bestemming aankomt. Dat kan je op een aantal manieren voor elkaar krijgen. Om te beginnen moet de doos niet te groot zijn. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor de spullen, omdat ze dan niet gaan schuiven. Eventuele lege ruimtes kan je opvullen met daarvoor geschikt materiaal. Je kunt denken aan noppenfolie. Om het pakket dicht te plakken, gebruik je sterke tape. De ultieme test voer je uit door je pakket van 1 meter hoogte te laten vallen. Als deze onbeschadigd blijft, kan je het met een gerust hart opsturen.

Maak foto’s

Desondanks kan het altijd gebeuren dat de inhoud van je pakket beschadigd raakt. Daarom is het belangrijk om foto’s te maken terwijl je het pakket inpakt. Zo weet de verzekeraar dat het niet jouw schuld is dat het pakket beschadigd is geraakt. Zorg ervoor dat je foto’s hebt van de verpakking aan de binnenkant en buitenkant, terwijl het product ook goed zichtbaar is.

Checklist gevaarlijke en verboden goederen

Niet alles mag verstuurd worden. Voorbeelden zijn open deuren zoals alcohol, drugs en wapens. Maar ook allerlei cosmetische producten mogen vanwege veiligheidsredenen niet zomaar verzonden worden. Veel vervoerders hebben op hun website een lijst staan met de zogenoemde Dangerous Goods (gevaarlijke goederen) en Prohibited Items (verboden goederen).