Wat te doen met je eerste winst

Wat te doen met je eerste winst

Het moment waar menig ondernemer reikhalzend naar uitkijkt; de eerste winst! Omzet draaien is natuurlijk altijd fijn, maar het is nog fijner wanneer er ook echt iets aan het einde van de streep overblijft. In het begin zal dit als starter niet altijd het geval zijn, niets om je zorgen over te maken. Deze fase heeft praktisch iedere ondernemer gehad en is onderdeel van het proces. Maar op een gegeven moment zal er toch een winst moeten worden gemaakt, al is het alleen al om jezelf en je bedrijf voor te bereiden op lastigere tijden. Maar wat je kunt doen met die eerste winst? Hier tips van de ervaringsdeskundigen.

Bouw een buffer

Je kunt flessen champagne gaan spuiten op een luxe jacht, maar verstandiger is het om de eerste winsten keurig op een spaarrekening te zetten waar je snel bij kunt. Dat laatste is belangrijk omdat dit geld bestemd is voor onvoorziene kosten zoals auto’s die stuk gaan of voorraad die snel aangevuld moet worden. Deze buffer moet je hebben, niet alleen voor jezelf maar ook wanneer je de verantwoordelijkheid hebt voor personeel. Dit geeft iedereen een fijn gevoel. Dus die allereerste winst? Ondanks de lage spaarrente, zetten we die gewoon op een spaarrekening.

En de rest?

En de rest

Mocht je de basis op orde hebben en snel kunnen handelen wanneer er zich problemen voordoen, dan is de volgende stap je geld slim weg te zetten. Slim wegzetten is het geval wanneer het geld meer waard wordt ondanks dat je er niks mee doet. Een voorbeeld? Investeer je geld in aandelen of crypto. Wanneer je snel winst wilt maken is die laatste een aanrader. Je kunt kiezen voor de bekende Bitcoin maar ook voor de wat onbekendere munt zoals Cardano. Die laatste is een stabiele munt gebleken -qua Cardano koers– door de jaren heen, maar wel één waar nog behoorlijk veel potentie in zit. Je winst op deze manier inzetten gaat er voor zorgen dat jij een leuk pensioen voor jezelf opbouwt.

Kortom, met je allereerste winst is het slim om rationeel om te gaan maar met de rest kun je best creatieve manieren bedenken om een mooi resultaat te behalen. Je winst is dan niet alleen de beloning van hard werken, maar ook een mooie groeibriljant voor de toekomst. Kies de juiste investeringen en spreid je kansen, en je gaat een mooie toekomst tegemoet. Maar houd wel altijd nog ergens in je achterhoofd, dat een (klein) verlies mogelijk is. Calculeer dit in en je komt niet voor onaangename verrassingen te staan.