17 tips om beter en sneller te leren

Beter leren

We begrijpen dat leren niet altijd even leuk is, maar het is wel altijd goed voor je. Daarin tegen kan leren juist hartstikke leuk zijn als het in je interesse gebied ligt. In beide gevallen is het goed om zo snel mogelijk beter te leren aangezien je dan sneller de stof geleerd hebt en ook weer sneller stappen kunt maken om nieuwe dingen te leren. Daarom geven we je zeventien tips over hoe je beter en sneller kunt leren.

1.     Doe je overige klusjes

Ten eerste is het belangrijk om te focussen op wat je wilt leren. Dus je moet niet denken dat je ook nog de hond moet uitlaten en je bureau moet opruimen, doe eerst je overige klusjes of schuif ze naar later op de dag. Je mag niet afgeleid gaan worden aan dagelijkse taken die je altijd nog op een ander moment kunt doen.

2.     Zet je mobiel op stil

Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving kunt leren die voor je jou prettigst werkt. In veel gevallen betekent dit dus dat je je mobiel of weg moet leggen of op stil moeten zetten. Zorg daarnaast dat je eten en drinken binnen handbereik hebt aangezien je anders weer gaat lopen.

Gemakkelijk leren

3.     Markeer/ schrijf dingen op

Alleen een tekst rustiger lezen is vaak niet genoeg om echt iets te leren en te onthouden. Schrijf daarom of markeer de belangrijkste zaken uit de alinea op, dit maakt het ook gemakkelijk met nog eens teruglezen. Je hoeft dan niet meer hele lappen tekst te lezen met opvulwoorden, maar alleen de meest relevante zaken.

4.     Neem korte pauzes

Maar dan bedoelen we ook echt korte pauzes van enkele minuten. Net zoals bij het sporten, is het goed voor je lichaam en hersenen om even te pauzeren en tot rust te komen. De effectiviteit van het leren gaat dan ook flink omlaag op het moment dat je er flink doorheen zit en jezelf dan nog eens gaat pushen. Pak daarom even een nieuw kopje koffie en zorg ervoor dat je binnen enkele minuten weer op je werkplek bent.

5.     Maak ezelsbruggetjes

Lukt het je maar niet om die enkele woorden goed in je hoofd te stampen, wees dan creatief en maak er een ezelsbruggetje van. Deze kunnen af en toe knotsgek zijn, maar ze werken wel. Zorg ervoor dat het ezelsbruggetjes past bij iets wat voor jou persoonlijk en belangrijk is. Hierdoor onthoudt je het gemakkelijk en ga je er effectiever van leren.

Beter leren video

6.     Leer met anderen

Met andere leren is ook een methode om beter te leren. Dit is overigens niet voor ieder weggelegd en je moet hierin wel de juiste persoon vinden. Want als je weet dat je alleen maar gaat praten over waar je graag op vakantie naar toe wil, dan heeft het vrij weinig zin. Maar met de juiste persoon, heb je wel een goede sparringpartner. Je kunt dan elkaar vragen stellen, elkaar testen en elkaar motiveren om de moed erin te houden.

7.     Kracht van herhalen

De kracht van herhalen is een trucje die iedere marketeer leert om zijn producten te promoten. En we kunnen je adviseren dit ook te gebruiken tijdens het leren aangezien het uitstekend werkt. Het is vrij onmogelijk om meerdere elementen uit een lange tekst ineens te onthouden, kom daarom regelmatig terug bij wat je eerder geleerd hebt.

8.     Op internet op zoeken

Je wil niet weten hoeveel YouTube kanalen en andere websites er van alles voor je willen uitleggen. Veel vragen die jij hebt tijdens het leren, zijn al lang gesteld door andere mensen. En aangezien der vraag is naar antwoorden, is er in de meeste gevallen ook aanbod.

Leren ezelsbruggetje

9.     Maak het visueel

Op het moment dat je verbanden moet gaan leggen in je hoofd, kan het lastig worden. Maak het daarom visueel voor jezelf. Pak bijvoorbeeld een groot stuk papier en ga daarop verbanden leggen. Alles wat voor jou relevant is kun je dan overzichtelijker opschrijven zodat het een stuk meer rust geeft in je hoofd.  

10. Beloon jezelf

Dit is misschien een lastige, maar een goede methode om beter te leren is om strenge eisen aan je zelf te stellen. Leer je bijvoorbeeld echt goed tot een bepaalde tijdstip, dat daar een mooie beloning voor jezelf tegenover staat. De grote maar hieraan is natuurlijk dat je jezelf wel echt moet gaan houden aan je eigen afspraken.

11. Verwissel tussen manieren van leren

De gehele tijd dezelfde methode gebruiken om te leren is bijna vergelijkbaar als bezigheidstherapie. Als je te lang bezig bent met hetzelfde doen, kunnen je hersenen op gegeven moment niet meer concentreren. Wissel daarom methodes af:

  • Samenvatting maken;
  • Highlights markeren;
  • Hardop uitspreken;
  • Brainstormen;
  • Vragen beantwoorden.
Planning maken leren

12. Niet te lang achter elkaar doorleren

Als je meerdere uren achter elkaar door zit te leren, neem je een stuk minder op. Je gaat merken dat je het dan nog wel aan het lezen bent, maar totaal niet aan het onthouden. Dus naast verschillende leermethodes af te wisselen, is het ook belangrijk om pauzes te nemen.

13. Visueel, auditief of kinesthetisch leren

Je hebt drie verschillende methodes waarop mensen het liefst leren. Dat zijn dat ze de leerstof als liefst willen zien, als liefst willen horen of de leerstof het liefst willen uitvoeren. Dit werkt simpelweg zo in je hersenen. Kom erachter welke methodes het beste bij je past en pas daarop je leermethodes aan.

  • 60% leert het liefst visueel;
  • 30% leert het liefst auditief;
  • 10% leert het liefst kinesthetisch.

14. Planning maken

Naast dat het nooit goed is om op het laatste moment te beginnen, is het belangrijk om een planning te maken. Wat ga je leren op welk moment van de dag en hoe laat ga je leren? Door dit duidelijk voor jezelf af te spreken, kun je hieromheen jouw planning maken.

Sneller leren

15. Dezelfde stof op meerdere manieren leren

Lukt het toch nog niet helemaal om net dat ene hoofdstuk te leren, leer dan op andere manieren hetzelfde hoofdstuk. Het klinkt misschien wat apart, maar je komt nog tot verassende inzichten.

  • Hardop voor jezelf lezen;
  • Online op zoeken;
  • Studiegenoot vragen;
  • Tekst markeren;
  • Naar het hoofdstuk luisteren;
  • Visueel voor jezelf maken.

16. Eet en drink gezond

In vet en slecht eten zit heel erg weinig voedingstoffen en krijg je dus ook weinig energie. Op het moment dat jij jouw hersenen flink moet gaan trainen, kunnen ze simpelweg niet de energie hebben om te leren. Eet en drink daarom op de dag zelf, en het liefste ook daarvoor, gezond.

17. Slaap voldoende

Naast gezond eten en drinken, is het ook belangrijk om een goede nachtrust te hebben gehad. Als je weet dat je aardig nog wat moet leren de volgende dag, plan dan minimaal acht uur slaap in zodat je altijd goed uitgerust bent.

Hopelijk hebben onze zeventien tips over hoe je beter en sneller kunt leren jou een stukje verder geholpen. Als laatste willen we nog meegeven om er in je hoofd niet een al te groot drama van te maken. Op het moment dat jij de gehele dag tegen dat ene moment zit op te kijken dat je moet gaat leren, gaat het ook niet meevallen. Zet het daarom even uit je hoofd en focus al je energie op dat moment dat je wel gaat leren.