10 tips voor winactie Instagram

Winactie Instagram

10 tips voor opzetten winaci

Wil jij een winactie opzetten voor Instagram, maar weet je niet precies hoe je het moet of hoe je dit het beste kunt doen? Wij geven je tien tips over het opzetten van een winactie op Instagram. Wij geven zowel advies over waar je rekening mee moet houden als dat we tips geven voor leuke creatieve ideeën.

1.     Ken de regels

Voordat we losgaan het bedenken van creatieve ideeën, willen we je eerst nog de regels benoemen. Facebook, het moederbedrijf van Instagram, heeft namelijk meerdere regels waar je jezelf aan dient te houden. Mocht je dat niet doen, dan kun je een straf krijgen van Facebook en dan kan bijv. je account verwijderd worden. Geen zorgen, je moet meerdere keren fors de regels overtreden voordat dat gebeurt.

 • Je mag niet letterlijk vragen aan mensen om je bericht te delen op Instagram;
 • Je mag wel vragen om het bericht te liken en erop te reageren.
Winnen Instagram

2.     Vertrouwen winactie winnen

Dit is een combinatie van regels die je van Instagram moet volgen als verstandige zaken waar je jezelf het beste aan kunt houden. Je wilt natuurlijk dat je bericht als echt overkomt en daardoor moet je winactie aan de volgende eisen voldoen.

 • Geef van te voren duidelijk aan wat er te winnen is met de winactie;
 • Geef van te voren duidelijk aan wanneer de winactie is afgelopen. Dit kan zowel een datum zijn als dat er een bepaald doel is behaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 10.000 volgers extra.
 • Minderjarige moeten toestemming hebben gekregen van hun ouders;
 • Verzamel je gegevens, dan moet je privacyverklaring gemakkelijk te vinden zijn op je website.

3.     Wat is het doel van je winactie?

Voordat we los kunnen gaan met tips geven over hoe je het beste de winactie kunt opzetten en promoten, is het eerst nog belangrijk om doel te stellen. We kunnen geen concrete voorbeelden van doelen geven aangezien die altijd afhankelijk zijn van jouw Instagram pagina. Communiceer zowel intern als naar je volgers toe wat het doel is van de winactie. Tot slot willen we je nog erop wijzen dan een gedeelte van de volgers die je erbij krijgt tijdens je winactie, vrijwel direct weer weg zijn nadat de actie is afgelopen. Dit komt doordat het een soort van hobby is geworden voor meerdere om aan alle winacties mee te doen.

Tips Instagram winactie

4.     Wat ga je weggeven?

Het belangrijkste onderdeel van iedere winactie op Instagram is toch wel wat er te winnen valt. Een te kleine prijs is niet de moeite waard, maar een veel te grote prijs wordt niet vertrouwd. Het is dus belangrijk dat je een leuke prijs kiest die echt iets van waarde biedt en die ook aansluit bij je doelgroep. Dat laatst onderdeel is nog een keer extra belangrijk om over na te denken. Want je kunt wel 10.000 volgers erbij krijgen door een winactie, maar als die grotendeels niet bestaan uit je doelgroep, zijn ze niet relevant voor je. Daarbij komende zijn die 10.000 volgers vrijwel direct weer weg aangezien ze niet zitten te wachten op je berichten. Hieronder van mogelijke dingen die je kunt gebruiken voor jouw winactie op Instagram.

 • Een leuk product van ongeveer € 50,-;
 • Een dagje weg voor de winnaar en eventueel het gezin;
 • Ben jij een influencer, dan is een meet and greet ook een goed idee;
 • Heb jij als doelgroep moeders, dat is het ook leuk om een product weg te geven wat bedoeld is voor kinderen;
 • Wat is er op dit moment populair/ rage, wat is er op tv geweest?

5.     Hoe Instagram winactie promoten?

Nu je misschien al wat een beter beeld hebt van het opzetten van een leuke winactie voor Instagram, komt de volgende stap. Hoe ga je het bericht promoten. Naast dat het bericht populair moet zijn bij jouw huidige volgers, moet het ook aansluit bij mogelijke nieuwe volgers. Een goede tip is om meerdere varianten te maken van je bericht. Denk hierbij aan andere foto’s, captions, tijden van plaatsen, dag van plaatsen en hashtags. Door zoveel mogelijk varianten van je winactie te testen, weet je zeker dat je het maximale haalt uit je actie. Hieronder meerdere methodes die je zeker moet overwegen.

Instagram winactie

6.     Hashtags gebruiken

Het gebruiken van hashtags is de eerste gemakkelijk stap die je altijd moet zetten om je Instagram winactie te promoten. Door het toevoegen van hashtags wordt je bericht ook zichtbaar bij de zoekwoorden die jij relevant vindt. Het is belangrijk om een combinatie te maken van populaire termen, maar ook specifieke termen. Want tussen de populaire termen wordt je bedolven onder het aantal berichten, maar is je bereik wel groot. Maar bij de specifieke termen bereik maar een kleine hoeveelheid mensen, maar zijn ze weer super relevant. De onderstaande hashtags kun je altijd gebruiken voor jouw winactie.

 • #winnen;
 • #winactie;
 • #giveaway;
 • #ticketgiveaway.

7.     Benader partnerpagina’s

Het is zowel relevant om pagina’s te benaderen zie zich volledig focussen op het promoten van winacties. Deze pagina doen, tegen betaling, dan ook jouw bericht promoten en dan wordt je bericht gepromoot bij mensen die actief op zoek zijn naar winacties op Instagram.

Daarnaast is het ook goed om eens in je omgeving te kijken. Heb je vrienden in dezelfde branche, beheer je misschien andere Instagram pagina’s, kunnen je medewerkers iets betekenen? Door goed in je eigen omgeving te kijken kun je geheel gratis al weer extra aandacht focussen op je winactie.

Hoe Instagram winactie opzetten

8.     Influencers benaderen

De volgende in het promoten van jouw Instagram bericht is via het benaderen van influencers. Influencers zijn populaire persoonlijkheden op Instagram die grote hoeveelheden volgers hebben. Voor betaling promoten zij jouw winactie en krijg je bericht dus ook weer extra aandacht.

Let erop dat influencers hoge prijzen kunnen vragen voor een enkel bericht. Dus dit is ten eerste al een overweging die je moet maken. Daarbij is het ook goed om te kijken naar micro influencers. Hoewel deze minder volgers hebben, kan hun doelgroep wel meer overeenkomen met jouw doelgroep. Daarbij zijn hun prijzen ook vaak een stuk lager dan bij grote influencers.

9.     Hoe winnaar kiezen Instagram winactie?

Nu je al zoveel goed volgens de regels hebt gedaaan, is het tot slot nog belangrijk om eerlijk een winnaar te kiezen. Het is wel zo eerlijk naar je volgers toe dan iedereen die je nu volgt, ook daadwerkelijk een kans maakt om te winnen.

 • Online Name Picker: Online zijn er meerdere tools te vinden waarbij je een hele lijst met namen in kunt voeren, en de tool kiest er vervolgens eentje uit.
 • Instagram comment picker: Wil je het wat professioneler aanpakken. Je hebt heuse tools die je aan je Instagram kunt koppelen om de winnaar te laten kiezen.
 • Lootjes trekken: Laat je medewerkers blind meerdere namen uitkiezen. Schrijf de namen vervolgens op lootjes en maak een video van hoe jij blind een lootje kiest. Direct een leuk bericht voor je Instagram pagina.

10. Blijf de winactie testen

Het is totaal niet erg als er eens een winactie niet helemaal werkt. Schrijf dan ook winacties niet meteen af als onderdeel van je Instagram pagina. Blijf nieuwe winacties testen om er zo achter te komen wat jouw doelgroep interessant vindt. Na verloop van tijd ontwikkel je een succesvolle formule die ervoor zorgt dat jouw Instagram pagina een mooie stijgende lijn inzet.