Het is altijd even wennen voor een bedrijf op het moment dat ze een nieuwe collega verwelkomen. Daarnaast heeft de medewerker vaak ook een gezonde spanning en zij of hij benieuwd waar die terecht gaat komen. Daarom is het belangrijk om een nieuwe medewerker meteen welkom te laten voelen in de groep. Volg de onderstaande 10 tips en dan komt het zeker goed.
1. Breng je medewerkers op de hoogte
Voordat de nieuwe collega is gearriveerd, is het eerst belangrijk om je huidige medewerkers alvast op de hoogte brengen. Benoem de naam van de collega, laat een foto zien en wat diegene bij het bedrijf gaat doen. Hierdoor kunnen je medewerkers de nieuwe collega direct aanspreken als ze hem zien en verwachten ze ook nieuw gezicht te zien.
2. Werkplek in orde maken
Het is ook belangrijk om alvast de werkplek voor de nieuwe collega in orde te maken. Het ziet er vrij knullig uit als er nog een hele stapel dozen staat op het bureau. Dan lijkt het net alsof je niet eraan had gedacht dat je een nieuwe collega zou verwelkomen. Zorg er daarom voor dat er een bureau, bureaustoel en wat kantoormaterialen direct beschikbaar zijn.
3. Geef een klein presentje
Wil je je nieuwe collega echt een warm welkom geven? Een klein presentje is daar een mooi onderdeel van. Tuurlijk je hoeft echt niet met een heel groot welkomstpakket of iets dergelijks aan te komen, maar iets klein en eventueel van het bedrijf zelf laat de waardering zien die je voor je medewerkers hebt.
- Klein bosje bloemen;
- Items van het kantoor;
- Doosje chocola;
- Spullen uit het Kerstpakket.
4. Opvangen bij ingang
Als het goed is komt iedereen op zijn of haar eerst dag op tijd, daarom kun je die persoon goed ontvangen bij de ingang. De nieuwe medewerkers herkent dan direct je gezicht van het sollicitatiegesprek en wordt direct op rust gesteld. Het is vrij vervelend om in je eentje door een onbekend kantoorgebouw te lopen op zoek naar dat ene gezicht wat je kent.
5. Rondje maken door pand
Als je dit nog niet tijdens het sollicitatiegesprek hebt gedaan, dan is het nu de uitgelegen kans om een rondje te maken door het pand. Je kunt dan direct de verschillende afdelingen, pauzeruimte, wc’s en andere ruimtes laten zien. Hierdoor kent je nieuwe collega al direct een stukje beter de weg.
6. Voorstellen aan medewerkers
Nu zijn we op het punt aangekomen dat je nieuwe collega arriveert op zijn werkplek en er klaar voor is om voorgesteld te worden aan zijn of haar directe collega’s. Haal de gehele groep bij elkaar en neem de tijd ervoor om iedereen zich voor te laten stellen. Maak het allemaal niet te zakelijk, zodat het ijs meteen gebroken is.
7. Maak een dagplanning
Het is voor een nieuwe medewerker vrij ongemakkelijk om niet goed te weten wat die moet doen. Maak daarom voor de eerste week een simpele planning zodat je nieuwe collega altijd vooruit kan. Laat de persoon alvast wat inlezen over de werkwijze van het bedrijf en laat ze alvast wat onderzoeken hoe de meeste werkzaamheden gaan. Daarbij kun je aan je medewerkers vragen of de nieuwe collega alvast mee kan kijken hoe zij het doen.
- Wat moet de collega nog leren;
- Wat vind die persoon interessant;
- Waarvoor is die persoon aangenomen;
- Hoe kun je dit zo effectief mogelijk bijbrengen.
8. Betrek collega’s bij pauze
De pauze is toch wel het momentje rust dat medewerkers over het dagelijkse leven gaan praten. Communiceer daarom duidelijk dat het pauzemoment is aangebroken en betrek de medewerker bij alle dingen die jullie doen in de pauze. Hoewel het pauzemoment vaak op de automatische piloot gaat voor de vaste medewerkers, is dit voor de nieuwe collega’s vaak nog wel een dingetje. Want zoals je weet wordt de pauze bij ieder bedrijf anders gedaan.
9. Cultuur van het bedrijf kennen
Ieder bedrijf heeft bepaalde grapjes of gezegden die collega’s onderling maken. Daarbij heb je misschien ook een bekende vrijdagmiddagborrel. Tot slot kun je ook nog bepaalde kledingvoorschriften hebben. Dit zijn allemaal elementen die onder de bedrijfscultuur vallen. Om de sfeer meteen gezellig te maken is het belangrijk om alvast de nieuwe collega’s te vertellen hoe de gang van zaken is bij jouw bedrijf.
- Uitnodigen voor Kerstborrel en andere feestjes;
- Foto’s maken voor de website en social media;
- Welkomstbrief naar thuisadres versturen;
- Grappig verhaal vertellen over andere collega’s.
10. De dag afsluiten
Op het moment dat de werkdag voorbij is, is het belangrijk dat niet iedereen direct zijn spullen pakt en in de auto stapt. Neem daarom weer even de tijd om te vragen hoe de dag is gegaan, wat diegene ervan vindt en wat die van morgen verwacht. Hierdoor weet je meteen of de nieuwe medewerker misschien meer informatie, de bedrijfscultuur beter wil leren kennen of juist meer taken op zich wil nemen.
Hopelijk hebben onze tien tips over hoe je het beste een nieuwe collega kunt verwelkomen jou een stuk verder geholpen. Neem je tijd ervoor, pak het luchtig aan en dan kun je zomaar een jarenlange waardevolle toevoegingen hebben aan je team.