10 tips over investeren in grond

Invester in grond

Investeren in grond, is dat nou wel of geen interessante optie? Om deze vraag te beantwoorden hebben we onderzoek gedaan voor je. Tijdens ons onderzoek kwamen we in totaal tien redenen tegen die aangeven dat het interessant is om te investeren in grond. Hieronder vind je ze.

Aantal bewoners wereldwijd stijgt

Onderzoekers verwachten dat de wereldbevolking in 2064 gestegen zou zijn naar 9,7 miljard mensen. Dan zouden er dus ruim 2,5 miljard mensen nog bijkomen op onze aarde in iets meer dan 40 jaar. Dit is direct een van de belangrijkste redenen waarom investeren in grond een interessante keuze kan zijn.

Aantal bewoners Nederland stijgt

Naast dat het aantal bewoners wereldwijd stijgt, stijgt ook nog steeds het aantal bewoners in Nederland. Dit komt voornamelijk doordat ouderen ouder worden.

  • Nederland kent naar verwachting 18 miljoen inwoners in 2026;
  • Nederland kent naar verwachting 18 miljoen inwoners in 2040;
  • Nederland kent naar verwachting 20 miljoen inwoners in 2064.

Meer singels kopen huizen

Waar je vroeger op jonge leeftijd al in een relatief kwam, ging samenwonen en ging trouwen, is het nu meer de standaard om een langere tijd singel te blijven. Maar hoewel veel jongeren een langere tijd singel blijven, willen ze wel graag op hun eigen gaan wonen. Dit heeft als resultaat dat niet twee jongen mensen uit twee gezinnen gaan samen wonen in een huis, maar dat iedere singel op zoek is naar zijn of haar eigen woonplek. Dit is een van de redenen waarom de vraag naar huizen zo erg is gestegen.

Wonen in de stad

Het wonen in de stad is over de afgelopen jaren zeer populair geworden. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat de huizenprijzen in steden historisch hoog staan. Het is dan nu ook super waardevol om een stukje grond in de stad of net buiten de stad te hebben. Mocht je dus geïnvesteerd hebben in een stuk grond, wordt het interessant voor investeerders om de grond te kopen en er huizen op te zetten.  

Hoe investeren grond

Van landbouwgrond bouwgrond maken

Vanuit iedere gemeente is het zo geregeld dat je niet zomaar alles mag doen met je eigen grond. Daarbij is er een duidelijk verschil gemaakt tussen landbouwgrond en bouwgrond. Landbouwgrond is uiteraard bedoeld voor boeren en kan wel interessant, maar levert een stuk minder op. Daardoor is het wel interessant om te proberen om zo’n grote mogelijke delen van jouw gekochte landbouwgrond door de gemeente om te laten zetten naar bouwgrond. Hierdoor stijgt de waarde van je grond direct.

ProvincieKavelprijzen per m2
Groningen, Friesland, Drenthe, Zeeland, Flevoland, LimburgGemiddeld € 200,-
Noord-Brabant, Overijssel, GelderlandTussen de € 300,- en € 400,-
Utrecht, Noord-Holland, Zuid-HollandHoger dan € 500,-

Immigratie naar Nederland

Ieder jaar komen er tienduizenden immigranten naar Nederland. Deze mensen zijn op zoek naar een nieuwe baan en die baan gaan ze waarschijnlijk in de stad vinden aangezien daar de meeste werkgelegenheid is. Dit zorgt er nog eens voor dat er meer vraag is naar huizen in de steden van Nederland. Hierdoor is een stukje grond rondom de steden in de afgelopen jaren een stuk meer waard geworden.

Onze ouderen zijn een stuk gezonder

Doordat er jaarlijks miljarden wereldwijd wordt geïnvesteerd om iedereen gezond te houden, lukt dit ieder jaar beter dan ooit. Dit zorgt ervoor dat onze ouderen een stuk langer gezonden blijven en dus ook thuis kunnen blijven wonen. Waar ze vroeger al vrij snel bij de kinderen introkken of terecht kwamen in een verzorgingstehuis, blijven ze nu een stuk langer thuis wonen.

Investeren grond

Lange termijn investering

Waar je met een investering in Bitcoin een flinke winst of verlies kunt pakken binnen enkele weken, is een investering een grond een lange termijn strategie. Het kost vaak jaren onderhandelen met gemeentes om van agrarische grond landbouwgrond te maken. En anders duurt het vaak jaren voordat je een bouwvergunning hebt om daadwerkelijk iets neer te zetten op je grond.

Kansen in de toekomst zien

Je moet goed de markt en hoe die beweegt lezen om te zien waar de grootste kansen in grond liggen. Zijn er bijvoorbeeld plekken in Nederland waar veel toffe bedrijven samen aan het komen zijn en wordt er verwacht dat dit zich nog de komende jaren gaat doorzetten? Dan kun je aan het begin van dit proces de grond nog relatief goedkoop inkopen en is het een aanname die je mag doen dat de grond meer waard kan gaan worden.

Grond investeren

Leer uit het verleden

Voordat je een investering in grond doet, is het altijd verstandig om eerst te kijken naar wat er is gebeurd in het verleden. Wat zijn nou echt fiasco’s geweest wat je ten allen tijden wilt voorkomen. Want het is zeer zonde als je jarenlang met een stuk grond zit te wachten totdat het relevant wordt er na jaren een minimaal resultaat behaald kan worden.

Daarbij is ook juist weer goed om te kijken naar de succesverhalen die mensen hebben behaald met het investeren in de grond. Welke factoren hebben er toen voor gezorgd dat de investering een succes was en hoe vergelijkbaar zijn die factoren nu met jouw situatie?

Investeren blijft altijd een risico met zich meenemen. Maar hopelijk hebben onze tips over investeren in grond jou iets meer informatie gegeven.