5 tips voor het drukklaar maken van je eigen stickers

5 tips voor het drukklaar maken van je eigen stickers

Wanneer je een bedrijf start, wil je dat zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen op de hoogte zijn van het bestaan van jouw bedrijf. Daarom moet je investeren in marketing. Maar als je nog geen geld verdiend hebt, kun je ook geen gigantische investeringen maken. Een relatief goedkoop marketinginstrument, is het maken van je eigen stickers. Die moet je natuurlijk pakkend en opvallend maken, zodat ze interesse opwekken. Heb je een goed idee en laat je stickers drukken? Dan geven wij vijf tips voor het aanleveren van je order bij de drukker.

Gebruik CMYK-kleuren

Als je op de computer aan de slag gaat met het ontwerp van je sticker, let dan goed op dat je gebruik maakt van CMYK-kleuren in plaats van RGB-kleuren. RGB is bedoeld voor beeldschermen, terwijl drukwerk doorgaans in CMYK-kleuren gebeurt. Als je een RGB-ontwerp laat drukken, kan er een kleurverschil ontstaan ten opzichte van dat wat je op je beeldscherm hebt, en dat is natuurlijk niet wenselijk. Zeker als het om kleuren gaat die bij die huisstijl van je bedrijf horen.

Lettertypes en contouren

Maak je gebruik van tekst in je ontwerp? Let dan goed op of het lettertype dat je gebruikt wel rechtenvrij is. Anders veroorzaak je juridische problemen wanneer de maker of eigenaar van het lettertype er lucht van krijgt dat jij zijn lettertype voor commerciële doeleinden gebruikt. Heb je een geschikt lettertype gevonden, zet deze dan om in contouren. De software van drukkerijen herkent namelijk niet zomaar alle lettertypes die er bestaan. Wanneer je de tekst omzet in contouren, maak je er een afbeelding van en is het probleem verholpen.

Hoge resolutie

Stickers worden doorgaans van dichtbij bekeken. Dat vraagt iets anders van de kwaliteit van eventuele afbeeldingen die je gebruikt dan bijvoorbeeld bij een billboard dat mensen alleen maar van afstand zien. Waar je bij zo’n billboard kunt wegkomen met een resolutie van 140 dpi, heb je voor je sticker minimaal 300 dpi nodig om ervoor te zorgen dat het er op de sticker niet onscherp uit komt te zien. Dat staat immers niet echt professioneel, en dat is het laatste dat je kunt gebruiken als je aan een bedrijf aan het bouwen bent en deze investering maakt. 

Voeg een afloop toe

Voeg een afloop toe

Jouw stickers worden door de drukker meerdere keren op een groot vel gedrukt en uiteindelijk uitgesneden. Dat gebeurt machinaal, maar zo’n snijmachine kan wel een afwijking van 2 millimeter hebben. Daar moet je rekening mee houden wanneer je je ontwerp aanlevert bij een drukker door een afloop toe te voegen. Dat wil zeggen dat je je ontwerp een aantal millimeters groter maakt. Zo voorkom je bijvoorbeeld ook een ongewenste witte rand. Zorg wel dat je tekst ver genoeg van de afloop afstaat, zodat er niets van verdwijnt bij het uitsnijden.

Materiaalkeuze

Stickers worden niet allemaal universeel van hetzelfde materiaal gemaakt. Jij moet zelf het materiaal kiezen voordat je je ontwerp aanlevert. Daarbij moet je rekening houden of je stickers ook buiten gebruikt moeten kunnen worden. Wil je een raamsticker, dan moet je kiezen voor transparant vinyl. Wil je dat je sticker blijft plakken op metalen ondergronden, dan is magneetfolie een praktische keuze. Denk hier dus eerst goed over na en overweeg je opties.

Heb je alles klaar voor de drukker? Dan is het wachten tot je jouw zelf ontworpen stickers geleverd krijgt en je ze kunt gaan verspreiden. Wellicht zie je ze dan opeens terug op lantaarnpalen, koffers en andere zaken.