3 valkuilen bij het doen van de aangifte omzetbelasting

3 valkuilen bij het doen van de aangifte omzetbelasting

Als kersverse ondernemer krijg je ook te maken met plichten op het gebied van belasting, zoals de aangifte omzetbelasting die je elk kwartaal moet indienen. Hoewel die aangifte niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, zijn er toch verschillende valkuilen die je moet proberen te vermijden rondom de aangifte omzetbelasting. We bespreken hier drie van die valkuilen. Meer tips over belasting voor ondernemers vind je door op de link te klikken en het whitepaper van Floryn met praktische tips te downloaden.

Aangifte niet of te laat indienen

De Belastingdienst herinnert je niet ieder kwartaal aan je plicht om je aangifte omzetbelasting in te dienen. Je moet zelf zorgen dat je dit op tijd doet. Na ieder kwartaal heb je daar een maand de tijd voor. Vergeet je het, dan krijg je aanslag waarop doorgaans een vele te hoge inschatting van de verschuldigde omzetbelasting wordt genomen plus een boete. Tegen dat eerste kun je bezwaar maken door de juiste cijfers in te dienen, maar de boete blijft staan. Om die reden is het belangrijk om bij het invullen van de aangifte goed te controleren of deze ook daadwerkelijk afgerond en verzonden is. Let op: heb je niets aan te geven? Ook dan moet je gewoon de aangifte omzetbelasting invullen.

Onterecht btw terugvragen

Je mag over veel zakelijke uitgaven de btw terugvragen, maar niet allemaal. Vaak wordt bijvoorbeeld ten onrechte gedacht dat de btw over een zakelijke lunch met een klant in een horecagelegenheid teruggevraagd mag worden. Wanneer deze lunch wordt genuttigd in een horecagelegenheid of een cateraar het verzorgt in een speciale ruimte is dit niet het geval. Uiteraard mag je ook geen btw terugvragen over privéuitgaven. Wel kun je kijken in hoeverre zakelijk gebruik van privéeigendommen in aanmerking komt voor aftrek. Kosten voor een lening, zoals een zakelijke lening van Floryn, trek je af bij de aangifte inkomstenbelasting. Voorkom dat je onterecht btw terugvraagt, want dan pleeg je in feite belastingfraude.

Onterecht btw terugvragen

Mislopen van de kleineondernemersregeling

Er zijn verschillende interessante regelingen op het gebied van belasting waar je als zzp’er gebruik van kunt maken. Het is zonde als je die misloopt. Voor de aangifte omzetbelasting is de kleineondernemersregeling (KOR) van belang. Dit is een fiscaal voordeel voor ondernemers die minder dan 20.000 euro per jaar aan omzet hebben. Daardoor kun je btw-vrijstelling aanvragen, wat natuurlijk in veel gevallen interessant kan zijn.

Zet de aangifte omzetbelasting dus in je agenda, zorg dat je op de hoogte bent van fiscale regelingen en trek niet zomaar al je uitgaven af van de belasting. Zo zorg je ervoor dat je altijd op tijd een kloppende en toch zo gunstig mogelijke aangifte indient.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.