Wat is een mini assortiment?

Wat is een mini assortiment

Een assortiment is het complete overzicht van producten en goederen die wordt aangeboden door een winkel of leverancier. Alle producten uit het assortiment, mits ze op voorraad zijn, kunnen gekocht of geleverd worden aan de klant. Maar wat is dan een mini assortiment? Een mini assortiment is bijvoorbeeld een winkel die producten aanbiedt van allemaal dezelfde productgroep. Denk hierbij aan een bakker die voornamelijk brood aanbiedt, een horlogezaak die voornamelijk horloges verkoopt en een autohandelaar die alleen auto’s verkoopt van een enkel merk.

Wat is een breed en diep assortiment?

Een breed assortiment is precies het tegenover gestelde van een mini assortiment. Voorbeelden van winkels met een breed assortiment zijn de Albert Heijn XL, Bol.com en Wehkamp. Zij bieden allerlei verschillende productgroepen aan en klanten komen gaan voor allerlei verschillende redenen naar hun toe.

Een diep assortiment staat redelijk los van een mini of breed assortiment. Een diep assortiment geeft aan hoeveel varianten er zijn van hetzelfde product. Om het voorbeeld van de horlogezaak nog eens aan te halen, die biedt enkel horloges aan en heeft daarom een mini assortiment. Maar die zaak biedt wel honderden verschillende horloges aan en kan daardoor weer een diep assortiment hebben. Een ander voorbeeld zijn supermarkten. Een lokale buurtsuper zal qua breedte niet heel veel onderdoen voor een grote supermarkt, maar de diepte van het assortiment is wel een stuk beperkter.

Mini assortiment winkel

Wat is het voordeel van een mini assortiment?

Het voordeel van een mini assortiment is dat jij de specialist bent op de producten die je aanbiedt. Is iemand op zoek naar een horloge en jij hebt een horlogewinkel, dan is die kans groot dat die bij jou terecht komt. Jij en jouw medewerkers kunnen dan gemakkelijk het aanbod afstemmen op de wensen van de klanten en mogelijke vragen beantwoorden. De algemene gedachte is toch wel dat een specialist meer kennis heeft dan een algemene zaak die er ook horloges bij verkoopt. Dus op het moment dat een klant binnenstapt, is de kans aardig aanwezig dat die overgaat tot aankoop.

Online biedt dit ook grote kansen. Mensen vertrouwen je bedrijf sneller als ze merken dat jij een speciaalzaak bent en als je alle gewenste informatie plaatst, worden ook de meeste vragen beantwoord.

Wat zijn de nadelen?

Zoals je al dat vermoedden, is het nadeel van een mini assortiment dat je zeer veel niet hebt. Vele klanten gaan je winkel voorbijlopen aangezien jij die ene winkel bent waar je moet zijn voor die ene productgroep. Dus de speciaalzaken zie je steeds vaker in grote steden terug aangezien daar genoeg mensen voorbij lopen.

Hoe om te gaan met mini assortiment als ondernemer?

Op het moment dat jij een klein aanbod aanbiedt, moet je ervoor zorgen dat ieder product in je aanbod belangrijk is. Maar let erop dat dat een diep assortiment niet altijd beter is. Het is belangrijk om te voorkomen dat je een soort van toeristische plek komt waar allerlei even komen kijken naar het leuke aanbod, maar vervolgens zonder aankoop weer weggaan. Aan de andere kant, als je horloges aanbiedt, is het natuurlijk wel fijn voor de klant als die wat keuze heeft.

De volgende stap is om een uniek assortiment te hebben waarachter ook een verhaal zit. In iedere stad heb je altijd wel een aantal winkeltjes waar je moet zijn voor dat ene specifieke product. Op het moment dat jij die winkel bent, is dat goud waard voor jou. Verder zijn er grote online webshops met allerlei aanbiedingen die waarschijnlijk onder jouw prijs zitten en die mensen vanuit hun luie stoel kunnen bestellen. Zolang de producten die jij aanbiedt uniek zijn en alle vragen daarover kan beantwoorden, liggen daar zeker kansen voor je.

Tot slot is het nog belangrijk om over te komen als lokale ondernemer. De klant weet goed als ze iets kopen bij de lokale ondernemer dat die oprecht dankbaar is aangezien die van de omzet zijn huur betaald. Kom als een echt persoon over die tijd neemt voor zijn of haar klanten en ook hier en daar een praatje maakt.