Wat betekent hoogte assortiment?

Hoogte assortiment

De hoogte van een assortiment geeft aan wat de gemiddelde prijs is van alle producten binnen een bepaalde productcategorie. Wat is bijvoorbeeld de gemiddelde prijs van alle verschillende soorten brood in een supermarkt. Dat geeft aan wat de hoogte is van een assortiment.

Hoe omgaan met hoogte assortiment?

Nu je antwoord hebt op de vraag, wat betekent de hoogte van een assortiment? Willen we graag je ook meer vertellen hoe een ondernemer ermee kan omgaan. Want hoewel je nu weet wat de hoogte is van het prijsniveau van brood, wat kun je er verder mee. Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat de hoogte van een prijsniveau bij iedere winkel anders is. Bij een gelijknamige supermarkt zal die grotendeels gelijk zijn, bij een concurrerende supermarkt al wat anders en bij een speciaalzaak of bakker in dit geval ook weer anders.

Stel je zou de hoogte van jouw belangrijkste producten uitrekenen en ook die van concurrenten weet je al aardig hoe je zit qua prijsniveau. Misschien kun je je prijzen wel iets verhogen en zo meer marge pakken als je merkt dat je onnodig laag zit qua prijsniveau. Op het moment dat je ongeveer gelijk zit kun je nadenken over iets extra’s wat je klanten kunt aanbieden om voor jou te kiezen. Denk hierbij aan een korting bon, gratis product, extra advies, goede klantenservice of iets anders. Op het moment dat je merkt dat jij qua prijzen een stukje hoger ligt, kan het verstandig zijn om nog eens goed te kijken naar jouw marges. Waar kun je misschien kosten besparen om mee te kunnen met de prijzen van concurrenten.