Van plan om een uitzendbureau te starten? Dit zijn de eisen

Van plan om een uitzendbureau te starten Dit zijn de eisen

De uitzendbranche groeit snel en biedt veel kansen voor ondernemers. Elke maand starten nieuwe uitzendbureaus, omdat velen de mogelijkheden in deze sector zien. Maar wat komt er allemaal kijken bij het starten van een uitzendbureau en aan welke eisen moet je voldoen? In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste stappen en vereisten.

Eisen uitzendbureau starten

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is cruciaal. Denk na over de sectoren waarin je actief wilt zijn en wat je unieke waardepropositie zal zijn. Stel jezelf vragen zoals:

 • Wat onderscheidt jouw uitzendbureau van anderen?
 • Welke opdrachtgevers en uitzendkrachten wil je aantrekken?
 • Hoe ga je deze werven?
 • Heb je ervaring in de uitzendbranche?

Stappenplan

 1. Financieel plan: Bereken hoeveel startkapitaal je nodig hebt en hoe je dit gaat financieren. Dit omvat onder andere de voorfinanciering van uitzendkrachten, aangezien je werknemers vaak wekelijks betaalt, terwijl opdrachtgevers pas na 30 dagen betalen.
 2. Voorfinanciering: Dit is een grote kostenpost. Een voorbeeldberekening: als je 10 werknemers hebt die elk €600 per week verdienen, heb je een voorfinanciering van ongeveer €25.740 nodig (10 werknemers x €600 x 4,29 weken).
 3. Overige kosten: Denk aan huur, kantoorbenodigdheden, inschrijving bij de KvK, logo, huisstijl, website en uitzendsoftware.
 4. Inschrijving bij de KvK: Kies een passende bedrijfsnaam, controleer de beschikbaarheid, en schrijf je in bij de KvK. Vraag ook een zakelijke bankrekening en btw-nummer aan.
 5. G-rekening en verzekeringen: Regel een G-rekening voor belastingafdrachten en zorg voor de juiste verzekeringen en certificeringen.

Nieuwe regelgeving

Vanaf 1 januari 2026 introduceert de overheid een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus via de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtt). Uitzendbureaus mogen dan alleen arbeidskrachten ter beschikking stellen als ze zijn toegelaten door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Cursus en ondersteuning

Hoewel er geen specifieke opleiding vereist is, is ervaring in de uitzendbranche essentieel. Overweeg het volgen van cursussen of masterclasses om je kennis te vergroten. Flexhub biedt ondersteuning aan startende uitzendondernemers met trainingen en backoffice-diensten.

Frontoffice en backoffice

 • Frontoffice: Commerciële activiteiten zoals acquisitie van opdrachtgevers en uitzendkrachten.
 • Backoffice: Administratieve taken zoals boekhouding, salarisadministratie, en het opstellen van overeenkomsten. Flexhub kan hierbij ondersteunen en zorgen voor de nodige certificeringen.

Voordelen en uitdagingen

Een uitzendbureau starten biedt veel vrijheid en de mogelijkheid om je eigen visie te realiseren. Er zijn echter ook uitdagingen, zoals het voldoen aan arbeidswetgeving en het verkrijgen van certificeringen. Samenwerken met een ervaren backoffice partner kan deze uitdagingen helpen verlichten.

Conclusie

Het starten van een uitzendbureau vereist een grondige voorbereiding en kennis van de branche. Met een goed financieel plan, de juiste ondersteuning, en een duidelijke focus kun je succesvol je eigen uitzendbureau starten.