Klaar om gas te geven als zzp’er in de zorg? Regel de randvoorwaarden

De zorgsector biedt volop kansen voor zelfstandige zorgprofessionals. Als zzp’er in de zorg kun je genieten van vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om echt het verschil te maken voor je cliënten. Maar voordat je de sprong waagt, is het belangrijk om een aantal randvoorwaarden goed te regelen. Hiermee leg je een stevige basis voor een succesvolle start als zelfstandig zorgverlener. In dit artikel vind je een handige checklist met zaken die je moet regelen.

10 zaken die je als startende zzp’er in de zorg moet regelen

Welke stappen moet je zetten voordat je aan de slag kunt? Hieronder vind je tien randvoorwaarden die je moet regelen voor een vliegende start als zzp’er in de zorg.

1.     Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Als zelfstandig ondernemer in de zorg moet je jezelf inschrijven bij de KvK. Hiermee krijg je een uniek KvK-nummer, wat je nodig hebt om als officiële ondernemer te opereren.

2.     Een zorgverlenersnummer (AGB-code) aanvragen

Om als zorgverlener te kunnen declareren bij zorgverzekeraars en opdrachtgevers, heb je een AGB-code nodig. Deze code wordt gekoppeld aan jou als zorgverlener én je bedrijf en is een onmisbaar onderdeel voor het werken in de zorg.

3.     Toetsing van jouw diploma’s en BIG-registratie

Afhankelijk van je specialisatie, moet je diploma’s laten toetsen en mogelijk een BIG-registratie aanvragen. Dit is verplicht voor veel zorgberoepen, zoals verpleegkundigen en fysiotherapeuten, en toont aan dat je voldoet aan de wettelijke eisen om zorg te mogen verlenen.

4.     Kwaliteitsregister inschrijving

Het kan verstandig zijn om je in te schrijven bij een kwaliteitsregister, zoals het Register van Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN). Hiermee laat je zien dat je actief werkt aan de kwaliteit van je zorgverlening.

5.     Een erkende klachtenregeling afsluiten

Als zorgverlener ben je wettelijk verplicht om aangesloten te zijn bij een erkende klachtenregeling. Hiermee bied je cliënten de mogelijkheid om op een professionele manier een klacht in te dienen, mocht dat nodig zijn. Dit zorgt voor vertrouwen en een kwaliteitsgarantie.

6.     Een (of meerdere) aansprakelijkheidsverzekering(en) afsluiten

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen claims van cliënten als er iets misgaat tijdens de zorgverlening. Ook is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan te raden, om jezelf te dekken tegen schade aan derden.

7.     Opstellen van een zorgovereenkomst

Een zorgovereenkomst regelt de afspraken tussen jou en je cliënten of opdrachtgevers. Dit voorkomt misverstanden en geeft je juridische zekerheid over de taken en verantwoordelijkheden die je op je neemt.

8.     Zorgprestatiemodel leren

Het zorgprestatiemodel bepaalt hoe je zorgprestaties en tarieven kunt vaststellen. Zorg dat je weet hoe dit model werkt, zodat je correct kunt declareren bij zorgverzekeraars of opdrachtgevers.

9.     Netwerk opbouwen

Een goed netwerk in de zorgsector is essentieel voor het vinden van opdrachten. Denk aan zorginstellingen, uitzendbureaus voor zzp’ers en collega’s uit het vakgebied.

10.Administratie opzetten

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je administratie. Zorg ervoor dat je een systeem hebt voor factureren, boekhouden en belastingaangiftes. Overweeg ook om een boekhouder in te schakelen voor advies.

Klaar om echt verschil te gaan maken

De stap naar het zelfstandig ondernemerschap in de zorg vraagt om goede voorbereiding. Door deze randvoorwaarden op orde te brengen, leg je de basis voor een succesvolle en professionele start. Heb je alles geregeld? Dan kun je met vertrouwen gas geven als zzp’er in de zorg en écht het verschil maken voor je cliënten.