Je bedrijf verkopen: hier moet je rekening mee houden

Je bedrijf verkopen hier moet je rekening mee houden

Ook als starter kun je in de positie komen om je bedrijf te verkopen. De verkoop is mogelijk een heuglijk proces. Er kan namelijk een flinke opbrengst aan vastzitten. Maar ja, het is wel iets waar je met ziel en zaligheid aan hebt gewerkt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld na de verkoop? Je ziet het, er is genoeg om over na te denken. In dit artikel vind je handige handvatten die jou helpen bij het verkopen van je bedrijf.

Het verkoopplan

Hoe je de verkoop gaat aanpakken, hangt vooral af van de reden van de verkoop. Wanneer je wordt overgenomen (lees: kunt gaan rentenieren) is een felicitatie op zijn plaats. Dat ligt anders bij gedwongen verkoop of het overlijden van een van de ondernemers. Het is dan ook verstandig om duidelijk op papier te zetten waarom je het bedrijf wilt verkopen. Hier heb je in het verdere verloop van het proces zeker wat aan. En houd ook rekening met andere scenario’s dan het ideale plaatje. Als ondernemer weet je immers dat het ideale scenario lang niet altijd uitkomt.

De waardebepaling

Bij de verkoop van een woning kijk je naar de WOZ-waarde en doe je daar iets bovenop. En als de verkoop via een makelaar gaat, wordt er een taxatie uitgevoerd die je helpt bij het bepalen van de vraagprijs. Bij bedrijven komt er een stuk meer kijken. Het is vrijwel onmogelijk om in je eentje een goede verkoopprijs te bepalen. Het advies is dan ook om de verkoop van je bedrijf altijd uit te besteden.

Je hebt namelijk met een hoop factoren te maken. De markt is een stuk weerbarstiger dan die voor woningen. Het ene moment is het ideaal voor kopers, andere keren hebben verkopers weer een streepje voor. Een bijkomende factor is dat je zelf te maken hebt met emoties. En die komen de onderhandelingen vrijwel nooit ten goede.

Op zoek naar een koper

Uit de lijst met potentiële kopers heb je er gelukkig maar één nodig. Alleen hoe vind je deze persoon? Je doet er goed aan een lijst met kandidaten op te stellen. Het vreemde is dat daar ook concurrenten tussen kunnen staan, net als investeerders. Kijk ook naar de buitenlandse markt. Ook buiten Nederland zit een hoop geld en er staan altijd ondernemers te trappelen die de Nederlandse markt willen veroveren.

De onderhandelingen

Bij de verkoop van een woning ben je er meestal binnen een week wel uit. In dit geval mag je wat meer ruimte in je agenda reserveren. Hoewel dat misschien niet nodig is, omdat je (als je het goed aanpakt) een bedrijfsmakelaar hebt ingeschakeld. Dat neemt niet weg dat je actief bij het proces zult worden betrokken. Een mogelijk onderdeel tijdens de onderhandelingen is de vraag wat je zelf gaat doen. Het komt geregeld voor dat de vroegere eigenaar een bepaalde rol binnen het bedrijf houdt. Voor jou kan dat ideaal zijn. Zo heb je zelf in de hand of de identiteit behouden blijft.