Hoe bierproeverij thuis organiseren?

Bierproeverij organiseren

Moeten al jouw collega’s vanuit thuis werken en wil jij graag een gezellige bierproeverij bij iedereen thuis organiseren? Of wil je graag wat vrienden uitnodigen en bij jou thuis een bierproeverij geven? Een uitstekende en bovendien ook zeer lekkere keuze. Wij geven je tien tips waarmee je voor een onvergetelijke middag en zorgt. En we hebben natuurlijk dat die uitloopt tot in de late avond.

Bierproeverij voorbereiden

Voordat er maar een enkel biertje gedronken mag worden, moeten er nog zeker nog wat zaken worden voorbereid.

  • Ten eerste wie ga je uitnodigen en op welke datum en tijd zijn ze welkom?
  • Is het een bierproeverij die zich volledig online afspeelt en welke software ga je daarvoor gebruiken?
  • Is de bierproeverij bij jou thuis? Hoe komen de gasten naar jou toe en hoe gaan ze weer naar huis? Hoeveel slaapplekken heb je eventueel?

Kies een thema

Mocht je niet van de thema’s zijn, dan mag je deze stap direct overslaan. We snappen het helemaal, maar voor ons is het wel een persoonlijke favoriet. Een leuk themafeestje. Op het moment dat iedereen alleen al een leuke hoed op heeft, is de toon al meteen gezet. Je kunt jezelf houden aan thema’s in de verschillende jaargetijden, maar je kunt ook kiezen voor klassieke thema’s zoals Oktoberfest en Carnaval.

Wie komt op jouw bierproeverij?

Zijn de gasten op jouw bierproeverij wel een beetje gewend aan bier en dan vooral speciaal bier? Iemand die bijna nooit drinkt, hoef je echt geen zes sterke speciaal bier voor te schotelen. Dus ken je gasten en vraag gerust even rond wat ze gewend zijn en wat ze van de bierproeverij verwachten. Willen ze nieuwe smaken ervaren en nieuwe bieren ontdekken of komen ze puur voor de gezelligheid. Nu is het ook goed om meteen te vragen naar wat voor soorten bieren ze lekker vinden om zo de smaken af te stemmen. We raden aan om rekening te houden tussen de 3 tot en met 5 speciaal bieren per persoon.

Bierproeverij thuis organiseren

Bier uitkiezen

Het aller, maar dan ook allerbelangrijkste van iedere bierproeverij, is natuurlijk het bier zelf. Deze keuze is helemaal aan jou. Het is ten eerste leuk om te kiezen voor speciaal biertjes in plaats van de normale kratten pils. Over de afgelopen jaren heen zijn er in totaal wel honderden speciaal biertjes die je kunt halen bij de supermarkt, speciaalzaak of online. Dus je kunt kiezen voor een bepaald land, bepaald merk, blond of bruin, onbekende bieren, bekende bieren, zure en zoete smaken, laag of hoog alcoholpercentage.

De speciaal bieren kopen

Je weet nu ongeveer welke soort bieren je wilt gebruiken voor jouw bierproeverij, waar ga je ze halen. Het gemakkelijkste is om online een bierpakket te bestellen en die bij ieder van jouw medewerkers thuis te laten bezorgen. Als de bierproeverij bij jou thuis is, dan is het ook gemakkelijk om langs een grote supermarkt of speciaalzaak te gaan. Het is je misschien al opgevallen, maar het aanbod aan speciaal bieren in supermarkten is vrij uitgebreid geworden.

Kies de juiste glazen

Mocht je voor een wat luxere bierproeverij willen gaan, dan horen daar wel de juiste glazen bij. De glazen zijn online te bestellen en kunnen bij toekomstige bierproeverijen uiteraard weer gebruikt worden. In eerste instantie lijkt het dus wat duur te worden, maar als niemand zijn glazen van tafel af slaat, kun je er nog lang plezier van hebben.

Eten en drinken tijdens bierproeverij

Het eten en drinken tijdens een bierproeverij hangt ook weer af van jouw stijl. Wil je meer de café richting op en bitterballen en nootjes op tafel? Of wil je smaak van het bier tot zijn recht laten komen en zet je goede kaas, worst en andere hapjes op tafel. Ga niet voor te zout eten of waar je handen de hele tijd van onder zitten. Dit neemt de ervaring van de bierproeverij weg. Daarnaast is een glaasje water om de smaak weg te spoelen zeker geen overbodige luxe.

Speciaal bier bierproeverij

Bieren op juiste temperatuur bewaren

Deze stap maakt jouw bierproeverij wel een stukje complexer, maar dat komt de smaak zeker ten goede. Niet ieder bier is perfect bij dezelfde temperatuur. We snappen dat je geen verschillende koelkasten hebt, maar je kunt het bier voor inschenken wel even uit de koelkast halen. Hieronder het overzicht van welke temperatuur je bier moet bewaren voor de beste smaak.

  • 5 graden Celsius: Pils, witbier, Saison, Lambiek, Lagers.
  • 6 – 8 graden Celsius: Pale Ale, Amber, Bruin, Blond, Golden Ales, IPA, Hefeweien, Stout, Porter, Dark Wheat, Tripel, Geuze, Amber & Dark Lagers.
  • 9 -12 graden Celsius: English Ales & Bitters, Double IPA, Imperials, Dubbel, Baltic Porter, Bock & Dubbelbock.

Volgorde bierproeverij

Een goede volgorde van de bieren is zeer belangrijk voor het genot tijdens het drinken. Het is niet goed om te schommelen tussen allerlei smaken. We raden aan om te beginnen met het biertje met het laagste alcoholpercentage en dat op te bouwen naar het hoogste alcoholpercentage. Je kunt er ook voor kiezen om het biertje met de minste smaakintensiteit te kiezen en dan op te bouwen naar het biertje met de meeste smaakintensiteit. Het komt de gezelligheid ook ten goede als de bieren tegelijkertijd worden opengemaakt en dat de eerst slok iedere keer samen wordt gedaan.

De bierkaart invullen

Welke kleur had het bier ook alweer, hoe was de schuimkraag, hoe smaakte die en hoe was de afdronk? Allemaal vragen die je in de ochtend gaat hebben en graag het antwoord op wil weten voor de volgende bierproeverij. Naast dat je bierpakketten online kunt bestellen, kun je ook bierkaarten bestellen. Op dit kaartje kun je kort invullen wat voor biertje het was en wat je ervan vond.

Hopelijk hebben deze 10 tips jou geholpen om een onvergetelijke bierproeverij bij jou thuis te organiseren. Geef er vooral je eigen draai aan en kijk goed naar je publiek. Veel plezier en proost!