De basisprincipes van goud- en zilverwaarde uitgelegd

De basisprincipes van goud- en zilverwaarde uitgelegd

Goud is het meest waardevolle goed! Zilver gaat eeuwenlang mee! Wat bepaalt eigenlijk de waarde van goud en zilver? Als je geen ervaring hebt met deze edelmetalen, kan dit een ingewikkeld onderwerp lijken. Hieronder wordt een antwoord gegeven op deze vraag.

Waarom zijn goud en zilver waardevol?

Goud en zilver hebben hun waarde te danken aan hun schaarste, duurzaamheid en veelzijdigheid. Beide metalen komen relatief weinig voor in de natuur, wat ze zeldzaam maakt. Bovendien roesten of corroderen ze niet, waardoor ze hun glans en kwaliteit behouden, zelfs na honderden jaren. Tot slot zijn goud en zilver gewild in verschillende industrieën, van sieraden tot elektronica, maar ook als investering blijft een zilveren munten verzameling verkopen populair, wat de vraag naar deze metalen vergroot.

Hoe wordt de waarde van goud en zilver bepaald?

De waarde van goud en zilver wordt beïnvloed door verschillende factoren. Naast de factoren hieronder, zijn er nog veel meer gedetailleerde factoren, maar dit zijn de belangrijkste basisprincipes:

Hoe wordt de waarde van goud en zilver bepaald

1. De spotprijs

De spotprijs is de wereldwijde marktprijs van goud of zilver op een bepaald moment. Deze prijs wordt vastgesteld op grond van vraag en aanbod op de internationale markten. De spotprijs wordt vaak uitgedrukt in dollars per troy ounce (ongeveer 31,1 gram).

Als de vraag naar goud of zilver stijgt, bijvoorbeeld tijdens economische instabiliteit, zal de spotprijs meestal ook stijgen. Wanneer de vraag daalt, bijvoorbeeld door verbeterende economische omstandigheden, kan de spotprijs juist dalen.

2. De zuiverheid van het metaal

Goud en zilver worden vaak niet in hun pure vorm gebruikt. Ze worden gemengd met andere metalen om ze steviger te maken voor bijvoorbeeld sieraden. De zuiverheid van goud wordt meestal aangeduid in karaat, waarbij 24 karaat staat voor puur goud (99,9%). Bij zilver wordt de zuiverheid vaak aangeduid met een percentage, zoals 92,5% (ook wel sterling zilver genoemd).

Hoe hoger de zuiverheid, hoe hoger de waarde van het edelmetaal. Een sieraad van 18 karaat goud (75% goud) is bijvoorbeeld minder waard dan een stuk van 24 karaat goud met hetzelfde gewicht.

3. Het gewicht

De waarde van goud en zilver wordt ook bepaald door het gewicht. Zwaardere stukken bevatten meer metaal en zijn daardoor waardevoller. Het gewicht wordt meestal gemeten in gram of troy ounces.

4. Vraag en aanbod

De waarde van goud en zilver kan sterk worden beïnvloed door economische en politieke factoren. In tijden van economische onzekerheid zien mensen goud en zilver vaak als een veilige investering. Dit verhoogt de vraag, en daarmee de prijs. Aan de andere kant kan een overaanbod van deze metalen de prijs juist drukken.

5. Toeslagen en handel

Als je goud of zilver koopt in de vorm van sieraden, munten of staven, wordt vaak een premie toegevoegd bovenop de spotprijs. Deze toeslagen dekken kosten zoals productie, transport en winst voor de verkoper. Bij goud verkopen of zilver verkopen moet je rekening houden met deze marges, omdat je mogelijk minder ontvangt dan de spotprijs.