3 tips om startende ondernemer te letten op de kleintjes

3 tips om startende ondernemer te letten op de kleintjes

Als startende ondernemer moet je nog een stabiele basis voor jezelf creëren. Dat is niet alleen nodig om je bedrijf levensvatbaar te maken, maar ook om jezelf te verzekeren van voldoende inkomsten. In het begin verdien je immers nog niet zo veel geld, omdat je nog op zoek moet naar klanten en ook niet meteen de hoofdprijs kunt vragen. Maar er zijn natuurlijk ook zaken die je misschien nodig hebt en die geld kosten. Om voldoende geld over te houden, is het belangrijk om als starter op de kleintjes te letten. We geven drie tips die je als startende ondernemer kunt gebruiken om geld te besparen.

Huismerk inktcartridges kopen

Ook waar het op printerinkt aankomt moet je als starter letten op de kleintjes. Officiële inktcartridges van je printerfabrikant zijn ontzettend duur. Misschien kun je dan als ondernemer de btw wel aftrekken, maar dan nog is het een goed idee om te kijken of je niet goedkoper uit kunt zijn. Het gaat immers allemaal van je winst en dus ook je inkomen af. Maak gebruik van huismerk inktcartridges als je niet per se op de allerhoogste kwaliteit hoeft te printen en kies voor X(X)L-cartridges. Daarmee kun je fors besparen op kosten voor inkt, zeker als je veel moet afdrukken en dus ook veel printerinkt verbruikt.

Vanuit huis beginnen

Werk en privé houd je het liefst gescheiden. Ook als ondernemer, hoewel dat vaak lastig kan zijn omdat je eigenlijk altijd ‘aan’ staat. Om de twee werelden toch zo veel mogelijk uit elkaar te houden én om wat extra uitstraling te creëren, kan het fijn zijn om een kantoor buiten de deur te nemen. Dat levert echter huurkosten op die je niet hebt als je vanuit huis werkt. Dat is dan misschien een wat minder wenselijke oplossing, maar als je als starter wilt letten op de kleintjes, kan dit je een hoop geld schelen. Als de inkomsten flink aan het stijgen zijn en stabiel lijken, kun je het je permitteren om op zoek te gaan naar externe kantoorruimte. Tot die tijd is het zaak om thuis een plekje in te richten waar je ongestoord kunt werken en als je klaar bent de deur achter je dicht kunt trekken.

Overweeg een stagiair

Overweeg een stagiair

De snelste manier om te groeien met je startende bedrijf, is door het werk niet alleen te hoeven doen. Hoe meer handjes je beschikbaar hebt, hoe meer werk je kunt verzetten. Maar werkgever worden is nogal wat, zeker in zo’n vroeg stadium. Daar komen een hoop verplichtingen bij kijken die leiden tot aanzienlijke kosten. Dat is aanzienlijk minder zo in het geval van een stagiair. Die geef je hoogstens een beperkte stagevergoeding, en zelfs dat is niet verplicht. Die kan natuurlijk niet zo veel als een echte medewerker kan én heeft begeleiding nodig, maar het kan er wel voor zorgen dat je op een goedkope manier meer gedaan kunt krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld de wat eenvoudigere werkzaamheden aan de stagiair uitbesteden. Overweeg en onderzoek daarom of je Erkend Leerbedrijf kunt worden.

Het is natuurlijk nooit mogelijk om te gaan ondernemen zonder het maken van bepaalde investeringen. Dat maakt onderdeel uit van het ondernemersrisico: je investeert in zaken voordat je weet of ze daadwerkelijk wat gaan opbrengen. De noodzakelijke dingen moet je dus zeker niet achterwege laten, omdat het wel belangrijk is dat je bedrijfsvoering zo goed mogelijk is. Maar het loont wel om keuzes te maken en te overwegen of zaken ook op een goedkopere manier kunnen. Het zou immers zonder zijn als je je zuurverdiende geld meteen kwijt bent aan andere zaken dan aan je eigen salaris.